Учените са разработили евтин и изключително ефективен материал за улавяне

...
Учените са разработили евтин и изключително ефективен материал за улавяне
Коментари Харесай

Създадоха нов вид материал, който улавя и пречиства вредните въглеводородни емисии

Учените са създали на ниска цена и извънредно ефикасен материал за хващане на въглероден диоксид. Той ще може да се употребява за основаване на филтри, а в бъдеще - и приемане на потребен артикул от събрания газ. Резултатите от изследването са оповестени в списанието ACS Applied Materials & Interfaces и представени от РИА Новости.

Темата за хващане на въглероден диоксид от промишлени излъчвания при строги екологични стандарти, признати в множеството развити страни, става все по-актуална. За страдание, множеството от предлаганите софтуерни решения имат или ниска успеваемост, или висока цена.

Шведски учени от Технологичния университет Chalmers и Стокхолмския университет обаче са съумели да основат нов материал с редица преимущества: той е екологично чист, резистентен, има висока степен на селективно хващане на въглероден диоксид и ниска себестойност. Новият материал съставлява биологична хибридна пяна, цялостна с огромен брой зеолитни гранули - естествени минерали от групата на алумосиликатите с висока порьозност и дарба да улавят и задържат молекулите на въглеродния двуокис.

Зеолитите от дълго време се употребяват във високотехнологични минерални филтри, само че нормално участват под формата на огромни части, което не разрешава оптимално потребление на потребната им повърхнина. А шведските учени са разкрили решение, с което вършат допустимо пълноценното потребление  на дребни частици зеолити – така наречен зеолитни прахове

В момента учените не престават своите проучвания, като търсят възможностти за следваща обработка на събирания от този нов материал въглероден диоксид, тъй че  да се получи потребен артикул - метанол.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР