Учените са открили неочакван ръст на нивата на газа CFC-11

...
Учените са открили неочакван ръст на нивата на газа CFC-11
Коментари Харесай

Неочакван ръст на много вреден за озоновия слой газ

Учените са разкрили непредвиден растеж на равнищата на газа CFC-11 в атмосферата, оповестява БиБиСи. Той е един от най-вредните за озоновия пласт и е по-известен с комерсиалното си име фреон, въпреки че с него се употребяват и други версии на CFC.

Озоновата дупка се е смалила до равнищата от 1988 година

Метанът в атмосферата се усилва необяснимо

Въпросният газ е неразрешен още през 1987 година От тогава до момента записва дълготраен спад на наличието си в атмосферата. От 2012 година до момента обаче въпросният спад се е забавил с 50%.

От 2010 година CFC-11 е неразрешен в целия свят. Смяташе се, че съществуващите ресурси последователно ще изветреят и няма да имат огромно въздействие върху атмосферата. Учени по целия свят имат измервателни станции, с цел да наблюдават дали това се случва.

Какъв е бъдещият климат на България

Луната е имала атмосфера, захранвана от вулкани

Новото изследване демонстрира, че навлизането на повече CFC-11 в атмосферата не се дължи на запасите и даже на неволното произвеждане на газа като непряк резултат от други химични индустриални процеси.

През 2013 година са засечени въздушни вълни със повишени равнища на CFC-11 в Хавай. Според американската Национална администрация за океаните и атмосферата (NOAA) данните сочат, че най-вероятно става дума за нелегално произвеждане на CFC-11 в Източна Азия.

За момента данните се базират единствено на сходни измервателни станции, надалеч от района. NOAA разяснява, че от този район до момента не са оповестени данни.

Планетата е застрашена от нова екокатастрофа

Човекът е главната причина за стоплянето на климата

"Всяко произвеждане на газ, който вреди на озоновия пласт и се управлява от Протокола от Монреал, би трябвало да бъде обявено на секретариата и сега международното произвеждане е на практика нула. Не знаем даже за производството на такива газове като непряк резултат ", разяснява Стивън Монцка от NOAA.

Именно по тази причина се счита, че завишението идва от нерегламентирано произвеждане. Учените обаче са озадачени от мотивацията за това, тъй като новите други възможности са по-добри, а защото формалното произвеждане е на практика спряно от 8 години, промишлеността към този момент е минала на други вещества.

Оптимистично и песимистично проучване за ледниците

Все отново учените считат, че част от тези заместители на CFC-11 може да са прекомерно скъпи или сложни за намиране за някои региони и страни и това може да е измежду аргументите газът да се употребява нелегално. Проучването демонстрира още, че CFC-11 може да остане в атмосферата в продължение на 50 години.

И въпреки общият брой хлорни атоми да продължава да понижава, в случай че не се вземат ограничения против новите източници на вреди излъчвания, следствията за атмосферата и световният климат може да са съществени. Учените пресмятат, че освен това движение на излъчванията, възобновяване на озоновия пласт може да се забави с най-малко десетилетие.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР