Учените са открили много нови и неочаквани промени в мозъците

...
Учените са открили много нови и неочаквани промени в мозъците
Коментари Харесай

Учени откриха как се променят мозъците на космонавтите

Учените са разкрили доста нови и непредвидени промени в мозъците на космонавтите, които са били следени за задачите на това изследване. В него са взели участие 12 мъже, които са изследвани малко преди и надлежно малко след своите полети до Международната галактическа станция. Изследване е направено и няколко месеца след връщането им назад на Земята. Всички космонавти в това проучване са взели участие в продължителни полети, които са траяли приблизително 172 дни или малко повече от пет месеца и половина, оповестяват от LiveScience.

Първоначално учените се концентрират върху акомодацията на мозъка към галактическите полети. Изглежда, че мозъкът се трансформира основно заради деформациите, породени от изместването на течността, което се случва в космоса заради неналичието на гравитация. Интересното е, че екипът открива и нарастване на сивото и бялото вещество. В мозъка бялото вещество улеснява връзката сред сивото вещество в мозъка и сред сивото вещество и останалата част от тялото.

Забелязани са промени и във формата на мозъка. По-специфично в corpus callosum - лента от нервни нишки, която разделя лобовете на мозъчната кора на ляво и дясно полукълбо. Учените го разказват като " централната автомагистрала, която свързва двете мозъчни полукълба ". По-рано се смяташе, че галактическият полет може да аргументи структурни промени в самия corpus callosum. Въпреки това, екипът откри, че мозъчните вентрикули (кухините, изпълнени с гръбначно-мозъчна течност, които са част от структурна информационна система в основния мозък, обвързвана с превоз и продан на хранителни субстанции, имунологичната и механична отбрана и метаболитната хомеостаза на мозъка) се уголемяват, което измества нервната тъкан и трансформира формата на corpus callosum.

Изследователите също откриват и промени в невронните връзки сред няколко двигателни области на мозъка. Двигателните зони в действителност са мозъчни центрове, в които се предизвикват команди за придвижвания. Причината за тези промени е безтегловната среда, в която астронавтите в действителност трбва да приспособяват придвижванията си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР