Учените са намерили отговор на въпроси, зададени от Леонардо да

...
Учените са намерили отговор на въпроси, зададени от Леонардо да
Коментари Харесай

Разгадаха 500-годишна загадка на Леонардо да Винчи

Учените са намерили отговор на въпроси, заложени от Леонардо да Винчи по отношение на спецификата на сърцето, оповестява сп. „ Нейчър “.

Група откриватели от няколко европейски институции са проучили структурата на трабекулите, комплицирана мрежа от мускулни нишки, които обрисуват вътрешната повърхнина на сърцето.

Леонардо да Винчи е първият човек в историята, който запечатва трабекули и техните фрактални частици в рисунка. Според него те работят за „ стопляне “ на кръвта. Ученият обаче не разкрива по какъв начин става това.

Като част от проучването учените са употребявали изкуствен интелект за разбор на 25 000 сърдечни изображения, получени след ЯМР. Експертите са открили, че грубата повърхнина на сърдечните вентрикули разрешава на кръвта да тече "по-ефективно " по време на всеки удар на сърцето, съобщи Канал 3.

За съпоставяне те привеждат дребните ямички на топка за голф, които й разрешават да се търкаля по-добре по повърхността. В същото време разрушението на трабекулите може да предизвика сърдечни болести, допълват те.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР