Учените са категорични, че островът Свети Тома в миналото е

...
Учените са категорични, че островът Свети Тома в миналото е
Коментари Харесай

Археолози откриха под вода неизвестна крепост край остров Свети Тома


Учените са безапелационни, че островът Свети Тома в предишното е бил полуостров

Неизвестна цитадела е открита в региона на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей. Новината заяви Петя Димитрова от пресслужбата на Община Созопол.

В рамките на подводните изследвания са осъществени водолазни спускания под вода от трима водолази и в наличието на ръководителя им проф. доктор Иван Христов.

Открити са две места с фрагментирана керамика. Първата зона, в която са открити мощно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка първото хилядолетие пр.Хр. е ситуирана в югозападното продължение на острова.

Там са снимани голям брой каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и ширина един метър.

Вероятно се касае за незнайна до този миг крепостна стена дело на античните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предопределени за античен градеж на острова.

Археолозите са безапелационни, че островът Свети Тома в предишното е бил полуостров.

От пресслужбата на Община Созопол осведомиха, че подводните изследвания са продължение на сухоземните изследвания на острова от месец юни т.г., при които са били локализирани и отчасти разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната ера и феодален манастир.

Екипът, осъществил изследванията, както на сушата по този начин и под вода, приготвя подробна обява за проучванията. Приключилата експедиция е и добър образец по какъв начин два културни института под шапката на Министерство на културата си взаимодействат сполучливо при изследване на подводното културно завещание, сподели кметът на Община Созопол Панайот Рейзи.

Ръководител на подводните изследвания е проф. доктор Иван Христов. В екипа му вземат участие инж.Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов - геодезист, водолази от Общинския водолазен център в Созопол с началник Тенчо Тенев.

Експедицията се финансира от Министерството на културата по авансово извоюван план.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР