Учените са хората, с чиято помощ можем да тръгнем по

...
Учените са хората, с чиято помощ можем да тръгнем по
Коментари Харесай

Румен Радев към учени от БАН: Няма място за малки мечти

Учените са хората, с чиято помощ можем да тръгнем по верния път. Това съобщи президентът Румен Радев пред учени от Българска академия на науките. Той им благодари за помощта при започване на пандемията. Именно те са дали вяра на лекарите, че болестта може да бъде следена. Президентът показа, че е горделив като българин, откакто е видял по какъв начин се развива просвета на международно равнище.

Кризата сподели, че би трябвало да имаме учени на високо равнище , посочи президентът. Разгадаването на тайните на най-малките частици води до разгадаване на тайните на огромния свят. Няма място за дребни фантазии, съобщи Радев. Който владее нанотехнологиите, владее от ден на ден и огромния свят, уверен е той и настоя за спор на къде да върви българската просвета. Огромният проблем пред нас остават онкологичните болести, обезпокоен е още президентът, който е уверен, че верният път включва и предварителната защита на тези болести.

В Зеления пакт той вижда доста благоприятни условия за българската просвета . Тази договорка не е единствено енергетика, акцентира президентът. Той е удовлетворен от човешкия капацитет, с който разполага академията , а с сливане на научния капацитет могат да се вземат решение проблемите.

Президентът Румен Радев се срещна с активността на няколко института на Българска академия на науките. Как се вършат геномни и протеомни разбори на сърдечно-съдовите болести, по какъв начин нанотехнологиите оказват помощ в лекуването на остеопорозата, новостите при лекуване на аутизъм, Алцхаймер и други болести бяха демонстрирани пред президента.

Стабилността на генома е друга значима част от активността на института по молекулярна биология . У нас учените работят по най-новите технологии по " корекция на ДНК-то ". Учените изследват по какъв начин стресът въздейства на репликацията на ДНК. В института се работи и по биология на стареенето. Доказано е, че бактериите стареят и те не са безсмъртни.
 Българска академия на науките стартира процедурата за избор на нов ръководител
Българска академия на науките стартира процедурата за избор на нов ръководител

Срокът за номиниране на претенденти е 28 октомври

Учените от Българска академия на науките се оплакаха пред президента, че в последните 25 години страната е посочила, че науката не би трябвало да се развива . Пандемията обаче е дала подтик на работата на института по молекулярна биология, които регистрират приноса си в PCR тестванията .

Представителите на българската просвета изпитаха президента знае ли какъв брой е междинната възраст в Института по молекулярна биология . Радев допусна, че е 50 години. Отговорът се оказа неверен. 34 години е междинната възраст на учените в института. Президентът се срещна с разработките в областта на инфекциозната микробиология на института по микробиология. Изследват се качествата на родното кисело мляко, тъй като, както се похвалиха учените, предприемачите в Шанхай стартират деня си с българско кисело мляко от Момчиловци.

Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство подчертава работата си в диагностика, профилактика и лекуване на публично значими болести. Институтът си сътрудничи с най-големите лечебни заведения у нас. Компютърно-подпомогнат лекарствен дизайн е единствено едно от звената в активността на института. Институтът работи и по тераностика и персонализирана наномедицина.

Учените са създали уред за електрохимиотерапия на тумори . Разработена е система за надзор на качеството на сърдечния масаж при реанимация. Институтът по пробна морфология, патология и антропология изследва патогенезата на публично значими болести, учат се биомаркери за онкологични болести, биоимаркери при инфертелитет при метаболитни нарушавания. Ново направление в работата на института е виртуалната антропология.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР