Учените с право бият тревога. Пет или по-малко часа сън

...
Учените с право бият тревога. Пет или по-малко часа сън
Коментари Харесай

Учените бият тревога - до какво води 5-часовият сън

Учените с право бият паника. Пет или по-малко часа сън дневно се свързват с по-висок риск от развиване на минимум две хронични болести, предизвестяват специалисти от University College London. Резултатите от последното проучване са напряко плашещи.

Проучването се концентрира върху връзката сред продължителността на съня и здравето на над 7000 души - дами и мъже на 50, 60 и 70 години. Изводите са изненадващи.

 сън

Изследователите проучват продължителността на съня на всеки участник, смъртността и дали са били диагностицирани с две или повече хронични болести през последните 25 години - сърдечни болести, рак и диабет.

Изследванията демонстрират, че при хора на и над 50 години, които спят 5 или по-малко часа дневно, вероятността от развиване на най-малко две хронични болести се усилва с 20 % спрямо хората, които спят минимум 7 часа дневно.
Същото се получава и в другите възрастови групи. Малкото спане усилва на риска от развиване на хронични болести. 

 сън

Това обаче не е краят. Учените са потвърдили също, че 5-часовият сън е обвързван с 25% нарастване на риск от гибел измежду 50-годишните.

Как можем да подобрим качеството и количеството на съня?

Д-р Северин Сабиа, водещият създател на проучването, разкри какво да вършим, с цел да спим по-добре.

 сън

С напредването на възрастта навиците и моделите на съня се трансформират. Препоръчително е по-възрастните хора да спят по 7-8 часа на нощ. По-краткото време на сън покачва доста рискът от съществени болести, акцентира тя.

Според откривателя по-доброто качество на сън може да се повлияе на първо място от хигиената. Струва си да извършите спалнята освен тиха, само че и тъмна и не прекомерно топла. Също по този начин би трябвало да се откажете от потреблението на електронни устройства директно преди лягане.

Спазвайки тези препоръки, вие ще бъдете по-здрави и бодри, а рискът от съществени болести ще намалее доста.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР