Учените разработват специален кръвен тест, който ще показва вероятността ракът

...
Учените разработват специален кръвен тест, който ще показва вероятността ракът
Коментари Харесай

Кога има вероятност ракът на гърдата да се завърне?


Учените създават специфичен кръвен тест, който ще демонстрира вероятността ракът на гърдата да се завърне след лекуване . Изследването може да се прави при дами, 5 години след осъществяване на лекуването, с цел да потвърди дали ракът на гърдата е дефинитивно надвит или може да се чака релапс.

Актуалното наименование на теста е „ течна биопсия “ за рак на гърдата. Разработването му се смята за огромно научно достижение заради две аргументи. От една страна, пробата ще демонстрира при кои дами е належащо да се организира по-продължителна предварителна защита след дейното лекуване на рак на гърдата. От друга страна обаче, ще се дава опция превантивните процедури и страничните им резултати да бъдат спестявани на дами, при които няма данни за предстоящ рецидив на рака.

Проучванията досега демонстрират, че акуратността на теста е доста висока. Данните от него демонстрират нужната меродавност в 98% от случаите при 550 дами, подложени на теста. Резултатите се смятат за настоящи за интервал от най-малко 2 години напред във времето.

Механизмът на осъществяване на теста е елементарен. Той разчита на разкриване

на така наречен „ бродещи ракови кафези “ в кръвта. Наличието на такива кафези в тестът над избран брой се смята за знак, че ракът не е дефинитивно преборен и може да се появи още веднъж. Рискът за завръщането му при положителен резултат от теста е към 22 пъти по-висок , в сравнение с при отрицателен резултат.

Според учените максимален е рискът след завръщане на рака да бъдат изумени лимфните възли и да се развие лимфедем . Затова превантивните ограничения при дами, лекувани против рак на гърдата, са ориентирани главно към предпазването на лимфната система.

Свързани публикации.. Лимфедемът след лекуване на рак към този момент е реализуем 0 Рак на гърдата - кое зависи от нас? 0 Рак на гърдата – стадии и диагностициране 1

Счита се, че сходни грижи би трябвало да се поставят най-малко 5 години след лекуването на рака на гърдата. Те включват банкет на характерни хормонални блокери, инхибиращи действието на естрогена, който може да „ разсъни “ още веднъж рака. След приключване на 5-годишният интервал може да се приложи въпросното кръвно проучване за регулиране успеваемостта на превантивната терапия и отчитане риска от релапс на рака .

Като съществени спънки пред това кръвният тест към този момент да се е наложил всеобщо се показват 2 особености. Той към момента е безценен . Освен това е създаден относително скоро и резултатите от него не са проследени за меродавност в задоволително дълъг интервал от време. Факт е обаче, че за момента той се смята за задоволително меродавен маркер за риска от завръщане на рака на гърдата при дамите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР