Учените продължават да работят неуморно, опитвайки да открият нови начини

...
Учените продължават да работят неуморно, опитвайки да открият нови начини
Коментари Харесай

Създадоха биосензор за бърза диагностика на COVID-19

Учените не престават да работят неуморно, пробвайки да открият нови способи за попречване на разпространяването на новия ковид.

Тестването и диагностицирането са значими на този стадий, по тази причина в тази посока влага напъните си и проф. Лаура Лечуга в Института по нанотехнологии в Барселона, написа „ Евронюз “. Заедно с екипа си тя е създала биосензор за бързо разкриване на зараза с COVID-19.

„ Устройството ще взема проба от слюнка. Поставяш я, изчакваш няколко минути и то споделя дали си инфектиран, или не като прави оценка вирусното натоварване, което имаш “, изясни проф. Лечуга. Патентоването на сходен уред би премахнало нуждата от профилиран личен състав за осъществяването на проби. Той може да спомогне и за предотвратяване от нови пандемии.

Към устройството е прикован биологичен препарат, както и светлочувствителен датчик. В 2-годишния план, прочут като CoNVat, вземат участие и експерти от френския университет Екс-Марсилия и Барселонския университет. Бюджетът му е 2.54 млн. евро и се създава в партньорство с Европейската кохезионна политика.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР