Учените препрограмираха раковите клетки в средство за борба с болестта

...
Учените препрограмираха раковите клетки в средство за борба с болестта
Коментари Харесай

Препрограмирани ракови клетки излекуваха левкемията на лабораторни мишки

Учените препрограмираха раковите кафези в средство за битка с заболяването и реализираха освен изцеление на животните, само че и отбрана против повторна поява на болестта. По-нататъшните опити демонстрират обилни резултати и при лекуването на рак на гърдата и други типове солидни тумори.

Изследователи от Станфордския университет показаха тактика за имунизиране против рак, която препрограмира туморните кафези в имунни кафези, с цел да образова имунната система да се бори с заболяването, оповестява New Atlas.

При елементарната имунотерапия на рака Т-клетките се вземат от пациента, препрограмират се, с цел да разпознават избрани туморни антигени, и по-късно се инжектират назад. Проблемът е да се планува кои антигени ще се окажат най-ефективни.

За да се оправят с този проблем, учените вземат решение да препрограмират раковите кафези в макрофаги, които са антиген-представящи кафези и образоват Т-клетките да търсят вярната цел. Създателите на новия метод са очаквали това препрограмиране да бъде дейно, защото антиген-представящите кафези носят всички антигени на раковите кафези. Очакванията им се оправдаха.

При опити с лабораторни мишки учените първо са програмирали клетките на левкемията в макрофаги и по-късно са ги върнали в организма. Лечението освен води до възобновяване на гризачите, само че и работи в дълготраен проект – повторното въвеждане на раковите кафези до 100 дни след лечението не провокира рецидив.

Това значи, че лекуването работи на правилото на имунизацията, формирайки памет в имунната система.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР