Учените предложиха нова идея в сряда, която може да разреши

...
Учените предложиха нова идея в сряда, която може да разреши
Коментари Харесай

Мистериозни „петна“ дълбоко в Земята са „заровени реликви“ от сблъсък преди 4,5 милиарда години с друга планета, предполага проучване

Учените предложиха нова концепция в сряда, която може да позволи две от международните мистерии едновременно – една, която минава над главите ни всяка нощ и една, която седи надалеч под краката ни.

Първата тайнственост озадачава всички от учени до любознателни деца от хилядолетия: от кое място се е появила луната?

Водещата доктрина — известна като хипотезата за гигантския удар — е, че Луната е основана преди 4,5 милиарда години, когато бъдеща планета с размерите на Марс се разрушава във към момента формиращата се Земя.

Тея е изстреляла голямо количество парчета в орбита, които образуват това, което ще стане луната.

Или най-малко по този начин гласи теорията. Въпреки десетилетия старания учените не са съумели да намерят никакви доказателства за съществуването на Тея.

Ново проучване, ръководено от Съединени американски щати, оповестено в списание Nature, допуска, че те може да са гледали в неверната посока.

На към 1800 благи под повърхността на Земята две солидни „ петна “ озадачават геолозите, откогато сеизмичните талази разкриха съществуването им през 80-те години на предишния век.

Тези скупчвания материал с размерите на континент се намират на дъното на скалистите земи тога покрай разтопеното си ядро, едното под Африка, а другото под Тихия океан.

Учените са открили, че петната са доста по-горещи и по-плътни от околната канара, само че доста други неща за тях остават мистерия.

Новото проучване от сряда демонстрира, че петната са „ заровени реликви “ на Тея, които са влезнали в Земята по време на формиращия си конфликт – и от този момент се крият покрай сърцето на нашата планета.

Освен че е основал Луната, този конфликт и остатъците, които е оставил след себе си, може да са помогнали на Земята да се трансформира в неповторимата планета, която е хазаин на живот през днешния ден, допускат откривателите.

Авторите в началото докладват резултатите в теоретичен център среща през 2021 година

Последствията може да са големи

Qian Yuan, откривател по геодинамика в Калифорнийския софтуерен институт и водещ създател на проучването, сподели пред AFP, че е „ доста, доста необичайно “ че не са открити доказателства за въздействието на Тея.

По време на клас, извършен от планетарен академик, обсъждащ тази тайнственост, Юан за първи път свърза точките.

„ Къде е ударният детайл? Моят отговор е: това е в Земята ", сподели той.

Планетарният академик, който държи класа, в никакъв случай не е чувал за петната. Оттогава проучването изисква специалисти в постоянно обособените области на космоса и геологията да се причислят сили.

Юан сподели, че когато Тея се е разрушила в прото-Земята, тя се е движила с повече от шест благи в секунда, скорост, която разрешава на част от нея да проникне „ доста надълбоко в долната тога на Земята “.

Видеоклип, създаден от екипа, симулиращ този развой, илюстрира по какъв начин бучки от мантията на Тея, необятни десетки благи, се въртят вътре в Земята.

Докато главно разтопеният материал на Тея се охлажда и втвърдява, високото му равнище от желязо го е предиздвикало да потъне до границата на мантията и ядрото на Земята, допускат учените.

През годините то се е натрупало в две обособени петна -- публично наречени огромни нискоскоростни провинции (LLVP) -- които в този момент са по-големи от Луната, сподели Юан.

Тестването на доктрина, основана толкоз надалеч обратно във времето - и толкоз надълбоко под Земята - е необикновено мъчно и Юан акцентира, че тяхното моделиране не може да бъде „ 100 % “ сигурен.

Идеята, че петната са остатъци от Тея, не е нова, сподели планетарният академик Робин Канъп пред Nature. „ Но тази публикация е първата в съзнанието ми, която в действителност приема това разбиране съществено “, сподели тя.

Изследователите са „ създали случай, че [сценарият] може да се одобри съществено “, сподели Канъп пред Nature. „ Това не е просто концепция за изхвърляне, което съгласно мен беше нещо преди тази работа. “

„ Значимо и вълнуващо изобретение “

Земята остава единствената планета във Вселената, за която е известно, че може да поддържа живот.

Сблъсъкът на Тея, за който се счита, да бъде последното огромно акреционно събитие на Земята, доста промени нейния състав единствено за 24 часа, сподели Юан.

" Моето възприятие е, че това в началото положение е повода Земята да е неповторима - за какво е друга от другите скалисти планети, “ сподели той.

Предишни проучвания допускат, че Тея може да е донесла вода, основната съставна част на живота, на Земята.

Петцата са следени да изпращат нагоре „ мантийни струи “ – - колони от магма - към повърхността на Земята и също са свързани с еволюцията на суперконтинентите.

Тея " остави нещо на Земята - и това изигра роля в идващите 4,5 милиарда години на Земята еволюция ", сподели Юан.

Кристиан Шрьодер, специалист както по просвета за Земята, по този начин и по проучване на планетите в Шотландския университет Стърлинг, сподели пред Агенция Франс Прес, че теорията " съответствува с няколко доказателства ".

„ Това е доста значимо и вълнуващо изобретение “, сподели Шрьодер, който не взе участие в проучването.

Той акцентира, че мистерията на образуването на луната не е разгадана.

Но проучването придава по-голяма тежест на теорията за въздействието на Тея - и дава " правдиво пояснение за тези аномалии на границата сред ядрото и мантията по едно и също време ", сподели той.

Останките от Тея евентуално са непокътнати под нас " може да е виновен за значими процеси на Земята, протичащи и до през днешния ден ", добави Шрьодер.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР