Учените правят пробив в изследванията, които биха могли да променят начина, по който домовете ни са конструирани: „Значителен резултат“

...
Хората може един ден да живеят в домове, подходящи за
Коментари Харесай

Хората може един ден да живеят в домове, подходящи за гноми.

Изследователи от UK's New Castle University използват гъбични мрежи (наречени мицел) за изграждане на структури. Целта е да създадем по-леки сгради, като намалим зависимостта си от бетон и отрицателното въздействие върху околната среда.

Мицелът, малки нишки, които са част от гъба, се преплитат под земята с корените на дърветата. Това е част от мрежа от растения, които предават вода и хранителни вещества едно на друго, като дори позволяват на дърветата да „комуникират“, според Националната горска фондация.

Гъбите, приказният дом на градинските джуджета, са страничен продукт който расте на повърхността.

Изследователите сега използват растежните свойства на организма, за да създадат микокрет, гениална паста, която, когато е изсушена, е „по-здрава и по-гъвкава“ от други биоматериали от гъбички.

„Нашата амбиция е да трансформираме облика, усещането и благосъстоянието на архитектурните пространства, като използваме мицел в комбинация с материали на биологична основа като вълна, дървени стърготини и целулоза“, каза д-р Джейн Скот от Нюкасъл в доклад на университета.

Процесът е доста биологичен експеримент. Учените вземат мицелни спори и ги смесват с материали, които спорите могат да погълнат и да растат, включително зърна.

Тази смес се поставя във форма и се поставя в стая, която може да прилича на вашето мазе в момента - топло, тъмно , и влажна. Мицелът расте, за да се образува и се изсушава, създавайки строителен материал, който може да бъде по-чист пълнеж за пяна, дървен материал или пластмаса, според изследване в Нюкасъл.

В последната иновация експертите са подобрили процес чрез използване на гъвкави плетени форми с форма на тръба, които са окачени на рамка. Това позволява навлизането на повече кислород, спомагайки за създаването на това, което експертите наричат ​​mycocrete, съобщи CleanTechnica.

Екипът доказа концепцията чрез уникална конструкция, наречена BioKnit, която беше тествана за здравина, превъзхождайки минали проби. Това е „сложен свободностоящ купол, конструиран от едно цяло парче без [фуги], което може да се окаже слаби места, благодарение на гъвкавата плетена форма“, според експерти от Нюкасъл.

Изглежда нещо като клетка за птици . Снимка от университет показва двама души, седнали вътре.

Ако тази гъба може да се окаже достатъчно гъвкава, за да замени бетона дори в част от нашите сгради, резултатите може да са впечатляващи. Принстънският университет съобщи, че бетонът е „най-консумираният“ продукт на Земята, без да броим водата. Бетонната промишленост допринася за 4,4 милиарда тона замърсяване на въздуха годишно според Принстън.

Сега експертите трябва да създадат правилната смес от мицел за сгради, преди да стане масова.

Това е “ значителен резултат и стъпка към използването на мицел и текстилни биохибриди в строителството“, каза Скот в доклада на университета.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за седмични актуализации за най-готините иновации, подобряващи живота ни и спасяването на нашата планета.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР