Учените правят опити да разгадаят мистериозни проблясъци на повърхността на

...
Учените правят опити да разгадаят мистериозни проблясъци на повърхността на
Коментари Харесай

Мистериозни проблясъци на повърхността на Луната озадачиха учените

Учените вършат опити да разгадаят мистериозни проблясъци на повърхността на Луната, написа порталът Метро, представен от БГНЕС.
„ Краткотрайните светлинни лунни феномени “ се появяват няколко пъти седмично и осветяват елементи от пейзажа на Луната за къс интервал от време, преди да изчезнат. Понякога се следи противоположен резултат, който предизвиква затъмняване на лунната повърхнина.
Въпреки че има няколко теории за произхода на тайнствени лунни светлини, те към момента не са изцяло обяснени. Сега астрономи от университета Вюрцбург (JMU) в Бавария, Германия, са основали телескоп, който ще употребява изкуствен интелект за автоматизирано засичане на светлините. Когато се забележи блещукане на светлина, телескопът ще събере видео или фотоси на явленията, които ще бъдат изучени, с цел да се помогне на учените да разгадаят проблясъците.
„ Така наречените краткотрайни лунни феномени са известни от 50-те години на предишния век, само че те не са били систематично и дълготрайно следени “, споделя Хакан Каял, професор по галактически технологии. Каял има догадка за това кое предизвиква по-продължителните проблясъци и се надява да потвърди тази доктрина.
„ На Луната се следи и сеизмична интензивност “, прибавя професорът. „ Когато повърхността се движи, газове, които отразяват слънчевата светлина, могат да се отделят от вътрешността на луната. Това би обяснило блестящите феномени, някои от които не престават с часове. “
В момента обаче няма пояснение за по-кратките проблясъци.
„ Науката не знае тъкмо по какъв начин тези феномени се случват на Луната. Но подхваща дейности, с цел да ги изясни: въздействието на метеор, да вземем за пример, би трябвало да провокира къс искра “, се споделя в изказване на университета. " Такива проблясъци могат да се появят и когато електрически заредени частици от слънчево изригване влизат в реакция с лунния прахуляк. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР