Учените по климата не обичат изненадите. Това означава, че разбирането

...
Учените по климата не обичат изненадите. Това означава, че разбирането
Коментари Харесай

Късметът беше на страната на Антарктида: Какво знаем за най-интензивната гореща вълна

Уч ените по климата не обичат изненадите. Това значи, че разбирането ни за това по какъв начин работи климатът не е толкоз цялостно, колкото ни е належащо. Но за жалост, с утежняването на климатичните промени не престават да се случват изненади и невиждани събития.   

През март 2022 година Антарктика претърпя изключителна гореща вълна. Големи сектори от Източна Антарктида претърпяха температури до 40°C (72°F) над естествените, разбивайки температурни върхове. Това беше най-интензивната гореща вълна, записана в миналото по света, предава Science Alert.    

Това беше рядко събитие, което взриви мозъците на антарктическата научна общественост за климата.  

Беше стартиран огромен световен проучвателен план, с цел да се разкрият аргументите зад него и породените от него вреди. Екип от 54 откриватели, в това число и Дана Бергстром, почетен старши помощник в Университета на Уолонгонг, са проучили тънкостите на феномена. 

Екипът, управителен от швейцарския климатолог Джонатан Виле и включваше специалисти от 14 страни. Сътрудничеството докара до две революционни публикации, оповестени през днешния ден. 

Резултатите са тревожни. Но те дават на учените по-задълбочено схващане на връзките сред тропиците и Антарктида – и дават на световната общественост късмет да се приготви за това, което един по-топъл свят може да донесе. 

What We Now Know About The Most Intense Heatwave Ever Recorded
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Главоболна сложност 

Вестниците описват комплицирана история, почнала на половин свят от Антарктида. В изискванията на “Ла Ниня ” тропическа горещина покрай Индонезия се изля в небето над Индийския океан, напомня онлайн порталът. 

В същото време повтарящи се метеорологични спадове, изместващи се на изток, се генерират от Южна Африка. Тези фактори се демонстрираха в късен сезон на тропически циклони в Индийския океан, разяснява Дана Бергстром.  

“Между края на февруари и края на март 2022 година бяха избухнали 12 тропически стихии. Пет стихии се развихриха, с цел да се трансфорат в тропически циклони, а топлината и влагата от някои от тези циклони се смесиха. Криволичещ се струен поток пое този въздух и бързо го придвижи на големи дистанции през планетата до Антарктида ”, споделя ученият.  

Под Австралия този струен поток също способства за блокиране на източното прекосяване на система с високо налягане. Когато тропическият въздух се сблъска с този по този начин наименуван „ блок “, това провокира най-интензивната атмосферна река, следена в миналото над Източна Антарктика. Явлението изтласка тропическата топлота и влага на юг към сърцето на антарктическия континент, разяснява сътрудникът.  

What's more isolated, the International, or Concordia station?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР