Учените откриха гробище с добре запазени кости на древни летящи

...
Учените откриха гробище с добре запазени кости на древни летящи
Коментари Харесай

Откриха гробище на летящи влечуги, обитавали Атакама преди 100 млн. години

Учените откриха гробище с добре непокътнати кости на антични летящи влечуги, обитавали пустинята Атакама преди повече от 100 милиона години.

Това е изключително рядка находка, акцентират експертите, представени от Ройтерс.

Останките са на птерозаври. Това са първите летящи гръбначни животни, обитавали Земята дружно с динозаврите.
View this post on Instagram
A post shared by Natalia Smirnova (@sinosauropteryx_art)

Първоначално те са дребни и с опашка, а след това еволюират до огромните безопашати птеродактили. Към края на съществуването им в тази група се появяват най-едрите летящи животни, чийто обсег на крилата доближава до 12 метра.

Смята се, че птеродактилите са изместени от птиците, които по-бързо се приспособяват към промени в средата поради перата си.

Екипът от учени, управителен от Джонатан Аларкон от Чилийския университет, търси остатъци от птерозаври от години, а откритието надминава упованията им.

"То има международно значение, защото сходни констатации са релативно редки ", споделя Аларкон. "Почти на всички места по света откритите остатъци на птерозаври са изолирани. "

Откриването на това рядко гробище ще разреши на учените да добият визия за навиците на птерозаврите, както и за тяхната анатомия, защото откритите кости са доста добре непокътнати, а не счупени, както всички досега.

Находката е направена на 65 км от място, на което преди време също са открити остатъци от птерозаври. Това поддържа хипотезата, че античните летящи влечуги са били необятно публикувани в северната част на Чили.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР