Учените отдавна смятат, че ледниците в Северна Гренландия са стабилни

...
Учените отдавна смятат, че ледниците в Северна Гренландия са стабилни
Коментари Харесай

Ледените шелфове в Северна Гренландия са загубили 35% от обема си с „драматични последици“ за покачването на морското равнище, се казва в проучването

Учените от дълго време считат, че ледниците в Северна Гренландия са постоянни – жизненоважно изискване, защото съдържат задоволително лед, с цел да покачат морското равнище с близо 7 фута. Но ново изследване, оповестено във вторник, откри, че ледените лавици в района са изгубили повече от една трета от размера си през последния половин век заради покачващите се температури - и в случай че това продължи, учените споделят, че може да има " трагични последствия " за ледниците, и планетата.

Използвайки хиляди сателитни изображения и моделиране на климата, изследването, оповестено в Nature Communications, откри, че ледените шелфове на Северна Гренландия „ са изгубили повече от 35% от общия си размер “ от 1978 година насам. 

< p> Ледените лавици са част от ледени покривки — форма на хладилник — които се носят над водата. Три от тези лавици в Северна Гренландия са „ изцяло “ рухнали, споделиха откривателите, а от петте съществени рафта, които остават, те споделиха, че са видели „ необятно публикувано нарастване “ на това какъв брой маса са изгубили, най-много заради стоплянето на океан.

по-топлата океанска вода усилва загубата на лед.

По-рано тази година Световната метеорологична организация предвижда, че Земята ще има най-горещата си година, записана в миналото, най-малко през една от идващите пет години, изтласквайки планетата над 1,5 градуса по Целзий на стопляне спрямо прединдустриалните времена. През септември Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник заяви, че това лято е било най-горещите три месеца на Земята в историята.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР