Учените отдавна допускаха, че на Уран и Нептун валят диаманти,

...
Учените отдавна допускаха, че на Уран и Нептун валят диаманти,
Коментари Харесай

На Нептун и Уран валят дъждове от диаманти - буквално

Учените от дълго време допускаха, че на Уран и Нептун валят диаманти, само че към този момент разполагат с нови доказателства, получени посредством опити, съобщи Би Би Си.

Двете планети-гиганти са формирани от газове в полутечно положение, чиято температура доближава няколко хиляди градуса . Атмосферата им е формирана най-вече он хелий и водород, само че в по-дълбоките пластове има по-тежки детайли, в това число метан . Според хипотезата, на към 7000 километра под горната й граница налягането и температурата доближават такива стойности, че метанът се разлага на съставните си детайли - въглерод и водород. Лекият водород се издига към горните пластове на атмосферата, а въглеродът при високото налягане и пъклен температури придобива кристална конструкция и се трансформира в диаманти.

За да потвърдят теорията си, откриватели от Националната ускорителна лаборатория SLAC в Станфордския университет са пресъздали на Земята сходни условия, благодарение на неповторима инсталация. Вместо метан (CH4) те са употребявали за опитите си стирол (C8H8), защото физическите му свойства са по-близки до тези на веществото, превръщащо се в метан при колосалното налягане и температура на газовите колоси.

С помощта на лазер , работещ със свободни електрони - LCLS (Linac Coherent Light Source), учените са нажежили стирола до температура от 5000 келвина (приблизително колкото на 10 хиляди километра под горния пласт на атмосферата на Уран и Нептун). Освен това, те са нараснали налягането до 1.5 милиона бара. По думите на един от създателите на опита, " това е все едно да поставиш 250 африкански слона върху нокътя на палеца си ".

При опита учените са следили по какъв начин въглеродът в стирола се трансформира в диаманти, а останалата част от него се отделя като чист водород.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР