Учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) са проучили възможните негативни

...
Учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) са проучили възможните негативни
Коментари Харесай

Повишаването на глобалната температура може да се отрази на производството на електроенергия от слънчевите батерии


Учените от Масачузетския софтуерен институт (MIT) са проучили вероятните отрицателни последици от повишението на световната температура върху работата на слънчевите модули. В създаването си те са стигнали до извода че силициевите слънчеви акумулатори могат да губят приблизително към 0,45 % от мощностите си с всеки градус от световното повишение на температурата.

Изчисленията са направени въз основата на сюжета Representative Concentration Pathway (RCP) на междуправителствената група от специалисти към Организация на обединените нации за промените в климата. Той планува изхвърлянията на СО2 през 2040 година да доближат своя пик, както и повишение на междинната световна температура с 1,8 градуса по Келвин през 2100 година

Въпреки че продуктивността на слънчевите модули ще се намалява на всички места при повишението на температурата, съгласно проучването, южните райони на Съединени американски щати, южната част на Африка и Централна Азия ще пострадат най-вече. „ Прогнозираме приблизително понижаване на годишното произвеждане с 15 киловатчаса на киловат открита мощ, а в някои региони до 50 киловатчаса на киловат “, считат учените от Масачузетския институт.

Глобалното стопляне ще повлияе обаче на другите слънчеви модули друго. Една от характерностите на слънчевите акумулатори е температурния коефициент на слънчевия модул. Той демонстрира с какъв брой % ще се намали мощността при повишение на температурата с един градус по Целзий. Колкото по-малък е температурния коефициент, толкоз по добре. Някои от слънчевите акумулатори са по-устойчиви към високите температури – при тях ниският температурен коефициент е на оптималната изходна мощ.

https://arxiv.org/abs/1908.00622

Други създатели обаче разясняват, че повишението на световните температури няма да повлияе толкоз доста върху производството на електрическата енергия от слънчевите акумулатори. Те разясняват, че високоефективните слънчеви модули са извънредно устойчиви към температурните промени. Освен това, напомнят те – технологиите се развиват непрестанно и стават все по-ефективни.

Разбира се, не би трябвало да се не помни, че това е единствено начално изследване. Самият факт, че въпросът към този момент се слага, значи, че учените към този момент са няколко хода напред.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР