Учените от Lappeenranta University of Technology — LUT и немската

...
Учените от Lappeenranta University of Technology — LUT и немската
Коментари Харесай

Ново изследване: Около 70 % от потреблението на енергия на Земята ще може да се осигурява от слънчевата енергетика през 2050 г.


Учените от Lappeenranta University of Technology — LUT и немската Energy Watch Group показват ново проучване, което показва прехода към 2050 година към енергийна система, работещи въз основата единствено на възобновими източници на сила «Global Energy System based on 100% Renewable Energy – Power, Heat, Transport and Desalination Sectors».

В направено през 2017 година от същата група проучване се декларира готовността за преход на международната електроенергийна система въз основата на възобновимите източници на сила, както и успеваемостта му. Изследването от 2017 година е основано на упованието за растеж на международното население до 9,7 милиарда души през 2050 година и удвояване на годишното произвеждане на електрическа енергия – от 24 130 ГВтч до 48 800 ТВтч към посочения интервал.
Изводът от работата се основава на това, че международната електроенергетика със 100 % дял на ВЕИ е допустима и стопански ефикасна.

Авторите, в оповестеното през април проучване уголемяват обсега. Този път те се стопират върху всички браншове, свързани с потреблението на сила и стигат до подобен извод: световната енергийна система, основана на 100 % дял на ВЕИ през 2050 година е допустима и стопански конкурентна на настоящата в този момент система, основана на изкопаеми горива.

В отчетът се моделира сюжет, реализирането на който може да обезпечи опция за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий. Това значи реализиране на цялостна електрификация за всички енергийни браншове. В резултат на това, през 2050 година производството на електрическа енергия ще нарасне с четири пъти спрямо 2015 година Възобновяема сила ще се създава съвсем изцяло посредством децентрализирани локални и районни източници.

Потреблението на електрическа енергия ще е от порядъка на 90 % от общото ползване на първична сила към средата на столетието, като освен това потреблението на изкопаеми горива и нуклеарна сила ще се приключи изцяло във всички страни.

Според отчета, на каузи на слънчевата сила ще се падат 69 % от производството на сила, следвана от вятърната с 18 %, биоенергията с 6 % и хидроенергията с 3 %, както и геотермалната сила с 2 %.

В бранша на електроенергетиката се чака, че фотоволтаичната слънчева енергетика ще остане най-големият и на ниска цена източник, увеличавайки каузи си от 32 % през 2030 година до 73 % през 2050 година Делът на вятърната енергетика ще се намали от 43 % през 2030 година до 20 % през 2050 година

В отчетът се предвижда, че през 2050 година фотоволтаичната слънчева енергетика ще доближи конфигурирана мощ от 63,4 ГВт, а вятърната – 8,1 ТВт (общите мощности от световната енергетика за този интервал - 78 ТВт). „ През 2050 година слънчевите и вятърни съоръжения ще са новите работни площадки за електроенергетика и топлоснабдяване “, ке споделя в отчета Огромно значение ще имат системите за предпазване на електрическа и топлинна сила. До 23 % от потреблението на сила ще се реализира посредством системи за предпазване.

Термините помпи ще стартират да играят забележителна роля при топлоснабдяването. Очакването е през 2050 година над 40 % от създаваната топлинна сила да се доставя от термични помпи базиране на районно и самостоятелно равнище.

Според създателите на проучването, световното изхвърляне на парникови газове от енергийната система могат да бъдат понижени до нула до 2050 година, а и да намалеят с 30 гигатона през 2050 година

Стойността на силата в енергийната система, работеща на основата на 100 % ВЕИ ще е малко по-ниска от актуалната. Авторите пресмятат, че LCOE ще спадне от актуалните 54 евро за МВтч до 53 евро за МВтч през 2-50 година, без външните фактори. „ Като се вземат поради негативните външни резултати на съществуващата система, които се показват в доста други модерни проучвания, световната енергийна система, учредена на 100 % възобновима сила е значително по-евтин вид “, считат създателите на проучването.

Изследването от април 2019 година на Lappeenranta University of Technology — LUT и немската Energy Watch Group може да бъде прочетено на: http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/EWG_LUT_100RE_All_Sectors_Global_Report_2019.pdf

Изследването от 2017 година: http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/2017/11/Full-Study-100-Renewable-Energy-Worldwide-Power-Sector.pdf

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР