Учените от Института по астрономия "Макс Планк" обявиха, че са

...
Учените от Института по астрономия "Макс Планк" обявиха, че са
Коментари Харесай

Гигантска черна дупка озадачи астрономите

Учените от Института по астрономия "Макс Планк " оповестиха, че са разкрили най-отдалечения квазар до момента. Той е толкоз надалеч, че светлината от него е пътувала в продължение на 13 милиарда години преди да стигне до Земята, споделят учените в уеб страницата на института. Още по-важно се оказва, че в центъра на квазара има гигантска черна дупка, която подставя под подозрение досегашните модели за еволюцията на галактиките.

Астрономи откриха 72 "невидими " галактики

Засякоха нови гравитационни талази от неутронни звезди

Според изчисленията на учените квазарът е от напълно ранните години на Вселената, едвам 690 млн. години след Големия гърмеж. Той е открит с телескопите Magellan в Чили по време на план за разкриване на допустимо най-отдалечените квазари. След това е оценен и посредством помощта на инфрачервения галактически телескоп WISE на НАСА.

В Млечния път евентуално има 100 млн. черни дупки

Първоначално квазарът дава отговор на упованията. Той има гигантска черна дупка в центъра си, само че по-подробните изследвания стартират да демонстрират много по-интересни неща. Черната дупка е гигантска даже съгласно визиите за великански галактически обекти. Тя е с масата на към 800 милиона слънца. Дупката гълтам големи количества газ, който преди този момент се нагорещява и оформя диск към нея. Всичко това прави квазара един от най-ярките обекти във Вселената. Той свети с яркостта на 40 трилиона слънца.

Учените не са очаквали да открият толкоз голяма черна дупка. "Тя има необикновено огромна маса, а през това време Вселената е била толкоз млада, че не би трябвало да има по какъв начин толкоз огромна черна дупка да съществува ", разяснява пред онлайн изданието CNET Робърт Симко, който е професор по физика към Масачузетския софтуерен институт.

Вижте по какъв начин "Хъбъл " снима засмуквана от черна дупка вселена

Телескопът "Хъбъл " снима "бягаща " черна дупка

Астрономите на НАСА считат, че черната дупка е изключение и е имало характерни условия, които са подкрепили нейното разгръщане до толкоз огромни размери. Те предвиждат, че има още сред 20 и 100 сходни квазара, които са със сходна бляскавост. През идващите години са планувани характерни задачи с ново потомство техника, които да се опитат да ги открият и изучат.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР