Учените от Българската академия на науките (БАН) трябва да се

...
Учените от Българската академия на науките (БАН) трябва да се
Коментари Харесай

След протеста на БАН: Управляващите призоваха учените да заслужат заплатите си

Учените от Българската академия на науките (БАН) би трябвало да се борят за възнагражденията си вместо да чакат повече сигурни пари от държавния бюджет.

С този апел ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова отговори на протестиращите чиновници на академията, които тази заран за следващ път се оплакаха от обезпечаване на незадоволително пари за просвета.

Стоянова призна, че растежът от съвсем пет милиона лв. в базовата дотация на Българска академия на науките за 2018 година, е дребен. Тя обаче насочи вниманието към спомагателните благоприятни условия за финансиране на обособени планове след кандидатстване.

Черни флагове и недоволни учени - реакцията на Българска академия на науките, откакто тази нощ ръководещите одобриха бюджета на Министерството на образованието. Той отрежда на академията базова дотация от малко над 83 милиона лв.. Според учените обаче сумата не е задоволителна. Те желаят най-малко 15 милиона повече.
Проф. Никола Малиновски - ръководител на финансово-икономическата комисия на Общо заседание на Българска академия на науките: " Нашето нарастване е на половина на нарастването на минималната работна заплата. Средна брутна заплата в академията е 755 лв.. С тия шест % можем да увеличим с 45 лв. на месец междинната заплата на чиновниците в академията. Ако това не е ликвидационна политика, аз не знам какво е. " Проф. Пепка Бояджиева - зам. ръководител на Общо заседание на Българска академия на науките: " Тези отрицателни трендове в развиването на българската просвета, в случай че те не спрат, те ще имат в действителност доста неприятни последствия за развиването на страната като цяло. "
От ГЕРБ обявиха, че това са опциите на бюджета.
Менда Стоянова - ръководител на бюджетната комисия в Народно събрание: " За първи път през 2018 година от държавния бюджет на Република България са планувани 65 милиона за планове, научни планове, [за] които учените от Българска академия на науките, дружно с учените от висшите образователни заведения ще аплайват. Това не са малко пари.
Може би това не се харесва на учените от Българска академия на науките - че би трябвало да се борят за възнагражденията си. Те желаят сигурни заплати през бюджета, без да се търсят резултати от тяхната активност. " Мина Христова - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, Българска академия на науките: " Аз като докторант самата мога да потвърждавам за това какъв брой непостижима задача за всеки от нас е да извърши проучванията и то на положително равнище. На положително равнище по отношение на международната, даже по отношение на българската сцена, с цел да можем да се оправим в действителност и да натрупаме някакви познания. Имаме потребност от финанси, това е истината. " Ивайло Марков - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, Българска академия на науките: " Предстои семейство да виждам, тъй че със заплата от 509 лв.. След Нова година в действителност ще ми бъде нараснала заплатата - с един лев. "
Българска академия на науките ще продължи митинга. Как тъкмо - ще стане ясно след съвещание на Общото заседание на академията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР