Учените най-накрая имат представа какво предизвиква образуването на загадъчните голи

...
Учените най-накрая имат представа какво предизвиква образуването на загадъчните голи
Коментари Харесай

Разгадаха мистерията на вълшебните кръгове в Намибия?

Учените най-сетне имат визия какво провокира образуването на загадъчните голи кръгове в песъчливите пустинни тревисти терени на Намибия. Нови проучвания демонстрират, че при така наречен вълшебни кръгове растенията се нареждат по подобен метод, че да се възползват оптимално от водните запаси в региона, написа Science Alert.

С други думи – всичко е обвързвано с опитите на локалната флора да оцелее. Тази догадка бе препоръчана за първи път през 2014 година Днес обаче откривателите разполагат с още доказателства, които я поддържат.

Тези обширни симетрични кръгове от суха земя вълнуват учените години наред. За първи път са видяни в пустинята Намиб, само че неотдавна се появиха сходни и в Австралия. Кръговете доближават до 34,7 метра и постоянно са обградени от растителност. Най-интересното е, че не са един и два. Могат да бъдат открити милиони сходни странни явления. Учените допускаха, че те се образуват от термити, които изгризват корените на растенията, или пък от дефицит на вода (или и от двете).

Най-новото изследване, извършено в Намиб от екип от учени от Университета Индиана и Университета Пардю, поддържа теорията за дефицита на вода.

Изследователите мерят деликатно степента на навлизане на водата, влагата на почвата, биометричните данни на тревата и дистанцията сред кръговете. Резултатите са повече от красноречиви.


Снимка: orxy / Shutterstock

Оказва се, че степента на навлизане на водата в самите кръгове е доста по-висока. Това значително се дължи на по-едрите части почва, както и на корените на растенията, които са доста по-големи навътре в кръговете.

„ Оказва се, че тревата прокарва корените си във вътрешната част на кръговете, като по този метод се конкурира за вода - казва Ликсин Уанг, един от откривателите - Когато вали, водата потича към краищата на кръговете, където корените на тревата могат да я поемат. “

Учените считат, че голите петна земя извършват ролята на самобитни резервоари. Те спомагат за процеждането на повече вода, която тревата по краищата съумява да употребява. Съответно – растенията се подреждат по натурален метод в кръгова форма към тези резервоари.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР