Учените направиха шокиращо откритие - магнитното поле на Земята отслабва.

...
Учените направиха шокиращо откритие - магнитното поле на Земята отслабва.
Коментари Харесай

Има проблем с магнитното поле на Земята

Учените направиха шокиращо изобретение - магнитното поле на Земята отслабва. Магнитното поле е витално значимо за живота на нашата планета, защото ни защищава от галактическата радиация и заредени частици от слънцето.

Голям район с понижена магнитна активност е следен сред Африка и Южна Америка, наименуван Южноатлантическа особеност, и е формирал център с минимална активност единствено за пет години.
Изследователите спекулират, че отслабването е знак, че Земята се насочва към превръщане на полюсите

(бел. ред. когато северният и южният полюс сменят местата си), а последният път, когато това се е случило е било преди 780 000 години.

Аномалията провокира проблеми за спътниците и други галактически обекти, когато прелитат през региона, защото доста от тях получават механически неизправности.Откритието е направено от екип от Европейската галактическа организация (ЕКА), който е извадил данните от група спътници. Сателитите са особено проектирани да разпознават и мерят другите магнитни сигнали, които построяват магнитното поле на Земята и разрешават на специалистите да открият области с отслабено магнитно поле.
Юрген Мацка от немския Изследователски център за науки за Земята съобщи: „ Новият източен най-малко в Южноатлантическата особеност се появи през последното десетилетие и в последните години се развива пламенно.

Сега предизвикването пред нас е да разберем процесите в земното ядро, които предизвикат тези промени ".

Отслабеното магнитно поле от години е в полезрението на специалистите, те знаят, че то е изгубило 9% от интензивността си през последните 200 години. Наскоро обаче още по-голям район с отслабено магнитно поле се разви сред Африка и Южна Америка.
След разбор на данните, събрани от спътниците, екипът открива, че сред 1970 и 2020 година силата на магнитното поле в този район е намаляла от към 24 000 нанотесли до 22 000. Все отново това, което е по-озадачаващо е фактът, че аномалията е повишена и се е придвижила на запад със скорост от към 19 км/ч.
Освен това екипът откри, че единствено през последните пет години центърът с минимална активност се е формирал югозападно от Африка, предполагайки, че Южноатлантическата особеност може да се раздели на две обособени кафези.

Промяната не се случва за една нощ,

това е муден развой, който се развива в продължение на няколкостотин години. И когато това с случи, голям брой северни и южни магнитни полюси изскачат по цялата земя.

Една доктрина за отслабеното поле е, че Земята може би се насочва към превръщане на полюсите, което се е случвало в предишното и откривателите споделят, че „ ние сме доста закъснели ", защото обръщането на полюсите се случва „ почти на всеки 250 000 години ". Последното превръщане е станало преди 780 000 години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР