„Учените на България, чрез силата на знанието и науката преведоха

...
„Учените на България, чрез силата на знанието и науката преведоха
Коментари Харесай

Илияна Йотова откри в Националния археологически институт с музей при БАН изложба със съкровища от Велики Преслав

„ Учените на България, посредством силата на знанието и науката преведоха страната през най-трудните моменти в дългата ни и нелека история. Те продължиха традицията на Златния век, който надвиши границите на времето, дефинира за епохи напред културното развиване на България и утвърди славянската цивилизация. " Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложбата „ До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав ". Изложбата, която се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките, се провежда от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките в партньорство с Археологическия музей „ Велики Преслав " и Националния исторически музей.

В приветствието си вицепрезидентът уточни, че Велики Преслав е избавил делото на Светите братя Кирил и Методий и начертал един от пътищата на европейската цивилизация. „ Преславската книжовна школа сътвори образа на популярен народ, който разпръсква независимост посредством познанието, надалеч зад рамките на Първата българска страна ", посочи Илияна Йотова.

„ Образци на изящност и нематериалност, занаяти, архитектура, изкуства, книжовност - всичко това ни допира до просвета, родила се надалеч преди Западноевропейския подем, просвета на една млада страна, преди малко скъсала с езичеството, просвета, която през днешния ден е неоспорим извор на национално самочувствие и горделивост ", акцентира вицепрезидентът Йотова.

Илияна Йотова насочи обръщение - децата на България да видят изложбата, която споделя за величие и напредък, за „ да знаят и помнят, да се гордеят, че са българи ".

Акценти в изложбата са Преславското богатство и откритото през 1972 година в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав богатство от XIII в.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР