Учените, лекарите в интензивните отделения и специалистите от института Роберт

...
Учените, лекарите в интензивните отделения и специалистите от института Роберт
Коментари Харесай

Известен вирусолог обясни защо ваксинирани хора се разболяват от COVID-19

 Учените, лекарите в интензивните отделения и експертите от института " Роберт Кох “ в Германия са единомислещи в този собствен общ извод: ваксинациите против ковид ефикасно защищават имунизираните от тежко протичане на Ковид-19 и от гибел. Според най-сериозната експертна инстанция в Германия, института " Роберт Кох “, успеваемостта на имунизациите за всички хора над 18 години възлиза приблизително на 72%, предава " Deutsche Welle ".

В същото време редица специалисти не крият, че и имунизирани хора се разболяват от Ковид-19. Най-известният немски вирусолог, доктор Кристиян Дростен, заяви в изявление за седмичника " Ди Цайт “: " Имаме си работа с една пандемия, за която способстват всички, в това число и имунизираните, въпреки и в по-малка степен “. По думите на Дростен изключително рискова е Делта разновидността на ковид, която " има свойството да се популяризира макар имунизацията ".

Макар че делът на имунизираните измежду заболелите с изявена симптоматика в Германия нараства, експертите не се съмняват, че имунизацията доста оказва помощ - изключително на най-застрашените. Карстен Вацл от Германското сдружение по имунология споделя, че при неимунизираните във възрастовата група над 60 години рискът от заболяване със симптоматика е 3-4 пъти по-висок, в сравнение с при имунизираните. А заплахата от наложителна хоспитализация даже надвишава този риск. В момента имунизираните, постъпили в болница с Ковид-19, са доста по-малко от неимунизираните. Ако процентът имунизирани в Германия не беше толкоз висок, интензивните отделения към този момент щяха да са пред колапс.

Но по какъв начин въпреки всичко да си разбираем тревожния факт, че броят на по този начин наречените " имунизационни пробиви “ (тоест - заразени хора с имунизация) в Германия пораства? Епидемиоложката Берит Ланге, а и други специалисти, изясняват този измамлив абсурд по доста елементарен метод: колкото по-малко имунизирани има, толкоз по-малко са и пробивите - както и противоположното. Формулирано още по-ясно: когато 100% от хората са имунизирани, тогава 100% ще са и имунизираните измежду пациентите с ковид в болничното заведение. Но в подобен случай техният брой щеше да е доста по-нисък, в сравнение с е в този момент.

На фона на растящите цифри в Германия специалистите упорито предлагат бустерна имунизация, изключително в групата на най-застрашените. Вирусологът Оливер Кеплер споделя пред организация ДПА, че четири месеца след втората доза ваксина имунитетът - най-вече при по-възрастните хора - намалява по-бързо от предстоящото. Друга причина за така наречен " имунизационни пробиви “: измежду имунизираните има доста хора, които имат вяра, че са изцяло предпазени - и по тази причина стават непредпазливи.

До края на годината в Германия би трябвало да се форсира темпото на имунизации, в това число и посредством всеобщо предложение в супермаркетите, във компаниите и в специфични имунизационни центрове. Защото в страната има още 18 милиона неимунизирани (без да броим децата под 12-годишна възраст). Според допитване на демоскопите от института " Форса “ неваксинираните в Германия са предимно по-млади хора, процентът им в източните провинции на страната е по-висок, повече неимунизирани има и измежду хората с миграционни корени. Други изследвания демонстрират, че процентът на антиваксърите е по-висок измежду безработните, измежду по-бедните и измежду последователите на крайнодесни партии. В Германия изцяло имунизирани са 67% от популацията.

На обособени места в страната вече отчасти се вкарват ограничавания за хора, които не са имунизирани и не са преболедували. Възможно е да се наложи и отчасти ограничение на контактите в избрани случаи, с цел да се прекърши новата вълна на пандемията - например за най-масовите мероприятия или пък за неимунизираните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР