Най-старата обувка в Европа, открита в пещерата на испанските прилепи

...
Учените казват, че са идентифицирали най-старите обувки в Европа, сандали,
Коментари Харесай

Учените казват, че са идентифицирали най-старите обувки в Европа, сандали, изтъкани от трева, за които се смята, че са на около 6000 години.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Те бяха сред множеството древни предмети, открити в пещера на прилепи в Испания, ограбена от миньори през 19-ти век, но бяха анализирани в ново проучване.

Ниската влажност и хладните ветрове в пещерата ги поддържаха необичайно добре запазени.

Изследователите също анализираха кошници и набор от инструменти.

Обектите "са най-старият и най-добре запазен набор от растителни влакнести материали в Южна Европа, известен досега." Мария Ереро Отал, съавтор на изследването, каза.

"Документираното технологично разнообразие и третирането на суровини подчертава уменията на праисторическите общности", добави тя.< /p>

Използваните нови техники за датиране показват, че колекцията от 76 предмета, намерени в пещерата, е с около 2000 години по-стара, отколкото се смяташе преди.

Някои обекти в комплекта датират отпреди 9000 години.

Анализираните сандали са използвали различни видове трева в структурата си, изследователи каза, но включваше и други материали като кожа и вар.

Те датират от периода на неолита, което ги прави по-стари от откритите кожени обувки на 5500 години в пещера в Армения през 2008 г.

Пещерата, в която са намерени 6000-годишните сандали, е Cueva de los Murciélagos, или Пещерата на Прилепи, в Андалусия, югозападна Испания.

Според изследователите на това изследване, пещерата е била посетена за първи път през 1831 г. от собственик на земя, който е събирал гуано от прилепи, или изпражнения, използвани за направата на тор.

По-малко от две десетилетия по-късно тя е използвана от миньори, които, докато копаят пещерата, откриват галерия, която съдържа частично мумифицирани трупове, кошници, дървени инструменти и между другото - зъби от дива свиня и уникална златна диадема.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР