Учените изясниха, че 536 година от нашата ера е била

...
Учените изясниха, че 536 година от нашата ера е била
Коментари Харесай

Учените установиха коя е била най-лошата година в историята на човечеството

Учените изясниха, че 536 година от нашата епоха е била за човечеството най-тежката му за цялата му история. Тогава Евразия е била покрита от загадъчна гъста мъгла.

Историкът Майкъл Маккормик, оглавил работата по плана "Наука на човешкото минало ", счита, че тази година е била по-лоша от чумата през 1349 година, погубила половината поданици на Европа или смъртоносната зараза от грип през 1918 година, вследствие на която са измрели 100 милиона души.
В резултат на извършената работа, групата учени са открили най-тежката в историята на човечеството година. Византийският историк Прокопий Кесарийски е уверен, че през 536 година страните от Европа, Близкия изток и Азия са били покрити от гъста мрачна пелена, която 18 месеца е скривала слънчевата светлина.

През въпросната година през лятото температурата е падала до 1.5-2.5 градуса по Целзий, което е било връх за миналите 2300 години. Студовете погубили посевите, популацията е почнало всеобщо да измира от апетит и мраз. В Китай са валели невиждани дотогава снегове.

Според ирландски хроникьори, неналичието на годишна продукция преследвала човечеството до 539 година, а след още две години бубонната чума се е разразила в Римската империя.

Напълно е допустимо тази зараза да е разследване от миналата екологична злополука. За страдание, историците не показват, или не са открили, какъв брой тъкмо хора са потърпевши от страшния прелом, евентуално, става дума за стотици милиони.

В резултат на дълги проучвания, учените, в последна сметка, са открили повода за тази загадъчна пелена. Били са изследвани мостри лед, взети от шведски хладилник, и е било открито, че през 536 година в Исландия е имало доста мощно изригване на вулкан, изхвърлената пепел от който покрила цяла Евразия.

След това, през 540 и 547 година е имало още две изригвания, които сринали стопанската система на Европа през идващите 100 години.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР