Учените изтъкват 2 причини: различна абсорбация и различно време за

...
Учените изтъкват 2 причини: различна абсорбация и различно време за
Коментари Харесай

Вейпърите с по-малка никотинова зависимост от пушачите


Учените акцентират 2 аргументи: друга абсорбация и друго време за абсорбция

Хората,  които използват електронни цигари имат в пъти по-малка взаимозависимост от никотина спрямо пушачите на горими цигари. Това демонстрира американско изследване измежду общо 17 500 вейпъри и пушачи, показано на най-големия конгрес по тематиката E-cigarette Summit във Вашингтон през май.

Причините електронните цигари да не пристрастяват както цигарите учените намират в няколко неща - по-малките концентрации на никотин във вейповете по отношение на тези в цигарите, както и другия метод на поемане на аерозола и дима. Все отново учените припомнят, че бездимните други възможности са предопределени единствено за възрастни пушачи, които другояче не могат да спрат да пушат, а задачата е да се отстрани горенето, което провокира най-голямата щета от пушенето.  

Данните от проучванията на хората, които пушат единствено цигари и тези, които използват единствено електронни цигари демонстрират,  че пушачите са имали концентрации на никотин и други никотинови метоболити в пъти по-високо в сравнение с вейпърите. Стойностите варират сред 2,5 пъти и 1,4 пъти. Най-сериозно е засечено завишението на белодробния канцерогенен биомаркер, NNAL, който е бил 43 пъти по-висок от този на извънредните никотинови вейпъри.

Според проф. Джонатан Фолдс от Департамента по публично здраве и просвета на Колежа по медицина в Пенсилвания това допуска, че една от аргументите електронните цигари да са по-малко пристрастяващи е, че при вейпинга се всмуква по-малко никотин в сравнение с при пушенето.

Друго изследване от 2020 г, което употребява щатските данни PATH за показателя на взаимозависимост от тютюна, също демонстрира, че измежду актуалните консуматори зависимостта от електронни цигари е доста по-ниска от зависимостта от цигари. Това важи както при съпоставения измежду двойни консуматори на електронни цигари и на цигари, по този начин и в обособените групи на вейпърите и пушачите. Употребяващите цигари доста по-често рапортуват мощни и непреодолими стремежи да одобряват никотин. Например 28% от пушачите са заявили, че за тях е мъчно да не пушат там, където е неразрешено, до момента в който това е било проблем единствено за 5% от вейпърите.  24% от пушачите имат потребност да възпламенят цигара в първите 5 минути, откакто са се събудили спрямо 15% при вейпърите. Тези и още данни са помогнали на учените да стигнат до заключението, че „ потреблението на електронни цигари наподобява непрекъснато обвързвано с по-ниска никотинова взаимозависимост, в сравнение с пушенето на цигари “.

Начинът на абсорбция на цигара и вейп също има значение



Едно евентуално пояснение за релативно ниските равнища на взаимозависимост измежду потребителите на устройства за снабдяване на никотин могат да се свържат с метода, по който електронните цигари се употребяват по отношение на цигарите. Цигарите нормално се пушат в съсредоточен залп от 5 до 15 всмуквания, което лишава сред  4 и 10 минути. Това води до относително непрекъснато и мощно повишение на равнищата на никотин в кръвта, демонстрират три изследвания сред 1976 година и 2020 година

При електронните цигари обаче не е належащо да вършиме 10 дръпки за къс интервал от време, защото устройството няма да изгори. Потребителите на електронни цигари се научават да всмукват понякога, само че по-рядко и през доста по-дълги интервали. Така се заобикалят високите пикове и спадове в равнищата на никотин в кръвта, които характеризират пушене на цигари.

„ Възможно е този друг модел на асимилиране на никотина с електронните цигари да докара до по-ниски равнища на възприемана взаимозависимост “, показва Джонатан Фолдс. В дълготраен проект учените чакат по-малката взаимозависимост да докара до крайната цел – цялостно отричане от тютюневите произведения.  

Проф. Дейвид Леви от Университета в Джорджтаун е безапелационен, че бездимните други възможности имат своето позитивно място в намаляването на пушачите в доста страни.

„ Вейпингът изигра голяма роля при намаляването на използването на цигари. Такива трендове виждаме в страни като Канада, Нова Зеландия и Англия.  Електронните цигари се предлагат като средство за отричане на пушенето в по-високите възрасти и позитивният резултат  от тази процедура се следи след години използване в Обединеното кралство “, показва проф. Леви.



От години английското държавно управление предизвиква прекосяването на пушачите към по-малко нездравословни други възможности от цигарите. В страната работи регулаторна рамка на тютюневите артикули, която регистрира успеваемостта на нововъведенията  като метод за понижаване на тююнопушенето. Важната роля на бездимните други възможности с изключение на от редица самостоятелни изследвания, се удостоверява и от статистиката на Службата за възстановяване на здравето и превъзмогване на здравните неравенства,  които годишно наблюдават тематиката и събират доказателства. Според тях електронните цигари в комбиниране с психическа поддръжка са най-ефективният способ за прекъсване на цигарите, следен в Англия. Британското държавно управление направи и последната крачка с самодейността „ подмяна против прекъсване “ ( “swap to stop ”),  която предлага на пълнолетните пушачи, които не престават да пушат, да заменят цигарите с бездимни други възможности. Благодарение на тази тактика в Обединеното кралство равнищата на тютюнопушене спадат от 19% през 2011 година до 13.3% през 2022 година

Най-голямото преимущество за публичното здраве на всички места по света продължава да е цялостното прекъсване на пушенето. Двойната приложимост на цигари и бездимни други възможности като устройства с нагряване на тютюн или електронни цигари не влиза в тази категория и вредата за тези пушачи, известни като dual users, не понижава значително, стана ясно по време на лекцията на проф. Леви пред форума във Вашингтон.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР