Учените изследват вредните ефекти от употребата на канабис от десетилетияКанабиноидната

...
Учените изследват вредните ефекти от употребата на канабис от десетилетияКанабиноидната
Коментари Харесай

До какъв синдром може да доведе редовната употреба на канабис?

Учените изследват нездравословните резултати от използването на канабис от десетилетия

Канабиноидната хиперемеза е необичаен синдром, който се среща измежду постоянните употребяващи канабис. Характеризира се с повтарящи се епизоди на гадене, повръщане и коремна болежка, написа

Повръщането нормално продължава сред два и четири дни и не се повлиява от нормалното лекуване с антиеметици. От друга страна, горещите вани облекчават признаците на множеството пациенти. Те обаче изчезват изцяло единствено с прекратяването на използването на канабис.
Тъй като синдромът на канабиноидната хиперемеза е извънредно рядко положение, постоянно е належащо време, с цел да бъде вярно диагностициран. Смята се, че приблизително малко над шест години минават от появяването на признаците до вярната диагноза.

Какво предизвиква синдрома на канабиноидната хиперемеза?

Канабисът съдържа разнообразни субстанции. Един от най-известните е тетрахидроканабинолът, прочут още като THC. Това е веществото, което е най-отговорно за психоактивните резултати на лекарството. THC работи посредством модифициране на невронните рецептори в мозъка. Засяга и други телесни системи като кръвообращението и дишането. Това обаче не са единствените области, които ще бъдат наранени.

В кратковременен проект потреблението на THC работи върху храносмилателната система и може да аргументи сухота в устата или нараснал вкус. Освен това потреблението му оказва помощ за попречване на гадене и повръщане, които се появяват при доста пациенти, подложени на химиотерапия.

Продължителната приложимост на канабис може да накара избрани рецептори в мозъка да спрат да реагират на лекарството по същия метод. Следователно може да се окаже, че несъразмерната консумация предизвиква тъкмо противоположния резултат.

Тъй като канабиноидната хиперемеза е толкоз необичаен синдром, нейната точна етиология и патофизиология понастоящем не са известни на откривателите. Все още няма финален отговор за какво се появява при някои консуматори, а не при други.

Основни признаци на канабиноидна хиперемеза

Канабиноидната хиперемеза се демонстрира друго според от нейната характерна фаза. Първата фаза се назовава продромална. На този стадий страдащите изпитват утринно гадене и коремна болежка. Този интервал обаче може да продължи с месеци и даже години.
Втората фаза е най-остра и постоянно изисква хоспитализация. Това е хипереметична фаза. Характеризира се със следните признаци:

• Постоянно гадене
• Многократно повръщане
• Разстройство и коремна болежка
• Намаляване на приема на храна
• Отслабване
• Дехидратация

Третият стадий се назовава фаза на възобновяване. В нея острите признаци изчезват и болният последователно се връща към естественото си тегло. Въпреки това, в случай че човек възобнови използването на канабис, признаците на хипереметична фаза евентуално ще се върнат.

Основните лекувания

Най-ефективното лекуване за понижаване на признаците на канабиноидната хиперемеза е прекъсването на използването на канабис. Въпреки това към момента е допустимо лицето да бъде прието в болница. Това зависи от тежестта на всеки обособен случай. Хоспитализацията е по-вероятна в хипереметична фаза.

Това са най-често прилаганите лекувания:

• Повтарящи се горещи душове или вани през целия ден
• Антиеметици за понижаване на повръщането
• Аналгетици за понижаване на болката
• Интравенозна хидратация
• Инхибитори на протонната помпа за понижаване на възпалението на стомаха
• Приложение на бензодиазепини
• Приложение на халоперидол
• Мехлем на основата на капсаицин за локално приложение върху торса
• Започване на рехабилитационна стратегия за приложимост на канабис

Какво може да се направи, с цел да се предотврати канабиноидната хиперемеза?

Най-добрата предварителна защита за този синдром е, както бе упоменато по-рано, да не се употребяват каквито и да било субстанции, които съдържат канабис. В множеството случаи единствено посредством цялостно отбягване на потреблението оптималното или възобновяване на признаците ще бъде допустима предварителна защита.

Учените са изследвали нездравословните резултати от използването на канабис от десетилетия. Трудността при взимане на решения е един подобен резултат. Въпреки това когнитивният спад, понижената продуктивност, импулсивността и предразположението към демонстрация на психотично разстройство са някои от другите доста странични резултати от използването на канабис.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР