Учените имат новини за нас: водата не е най-хидратиращата напитка.  Тази

...
Учените имат новини за нас: водата не е най-хидратиращата напитка. 
Тази
Коментари Харесай

Ново 20! Водата не е най-хидратиращата напитка

Учените имат вести за нас: вода та не е най-хидратиращата напитка. 

Тази чест се пада на млякото.

Проучване на шотландския университет St. Andrews преглежда разнообразни питиета, с цел да дефинира коя е най-хидратиращата и коя би трябвало да пропуснете, в случай че желаете да утолите жаждата си, пише 

Докато екипът открива, че  вода та – както негазирана, по този начин и газирана, прави страхотна работа за хидратация, те също по този начин откриват, че й липсват няколко основни съставки. 

Както Роналд Моган, професор в Медицинския факултет на St. Andrews и създател на проучването, изяснява пред CNN, причината  вода та да не е най-ефективната напитка за хидратация се крие в метода, по който телата ни я усвояват. 

Той изяснява, че когато пием  вода , тя съвсем незабавно от стомаха се всмуква в кръвта. Много пъти просто я изпикаваме.

" Ако пиете  вода  и по-късно, в границите на два часа, отделянето на урина е в действителност високо и тя е бистра, това значи, че  вода та не се усвоява добре ", споделя Дейвид Ниман, професор по публично здраве и шеф на Human Performance Lab в изследователския кампус в Северна Каролина, за списание TIME за предишно проучване за хидратацията. 

Други питиета обаче се всмукват по-бавно от човешкия организъм с помощта на хранителното си наличие. Като например млякото.

Според екипа наличието на мазнини, протеини, сол и захар в млякото оказва помощ да се " покрие "  стомахът, когато човек го изпие. Така течността се всмуква с по-бавна скорост, като по този метод ни поддържа хидратирани по-дълго време.

" Това проучване потвърждава доста от това, което към този момент знаехме: електролитите — като натрий и калий, способстват за по-добра хидратация, до момента в който калориите в напитките водят до по-бавно изпразване на стомаха и затова по-бавно освобождение на урината ", съгласно диетолога Мелиса Маджумдар.

Екипът класира 13 разнообразни питиета след следене на отделянето на урина на 72 здрави, физически дейни мъже на възраст 18-35 години.

Най-хидратиращо е обезмасленото мляко, следвано от профилирани питиета за рехидратация. След това се подреждат пълномаслено мляко, портокалов сок, сода, диетична сода, леден чай, чай, спортни питиета, негазирана  вода , газирана  вода , светла бира и накрая кафе.

Снимка: Pixabay
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР