Учените и служителите заявяват, че за пореден път са унизени

...
Учените и служителите заявяват, че за пореден път са унизени
Коментари Харесай

БАН: Държава без наука няма бъдеще, повече няма да търпим!

Учените и чиновниците декларират, че за следващ път са унизени от признатата от Народното събрание бюджетна дотация за 2018 година Те напомнят, че протестните им дейности започнаха на 27 ноември със спускането на черни флагове – знак на загиването на най-голямата и най-ефективната научна организация в страната.

Българска академия на науките спусна черни флагове в символ на митинг против бюджета >>>

"Категорично отхвърляме обидните, некомпетентни и манипулативни обвинявания, отправяни към нас от представители на ръководещото болшинство. Оценяваме бюджетната политика, провеждана по отношение на Българска академия на науките през последното десетилетие, като война против интелекта и призоваваме всички образовани и загрижени за националната ни еднаквост хора да поддържат битката ни за заслужен живот в България! ", декларират от Българска академия на науките в обръщението си към обществото.

Учените предизвестяват, че митингът им няма да бъде еднократен акт и ще има своята кулминационна точка по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Принудени сме да сигнализираме освен българската, само че и интернационалната общност за идния разпад на Българската академия на науките – проучвателен, нравствен и експертен център на българската страна, основан преди близо 150 години ", написа още в обръщението на Академията.

В призната от Общото заседание на Българска академия на науките протестна стратегия се упорства за целево допълнение на бюджетната дотация с 38 млн. лева, с което да се вдигнат заплатите на учените.

В отговор на признатата от Народното събрание бюджетната рамка за 2018 година, която планува парите за Българска академия на науките да са 83 075 800 лева, учените декларират, че повече няма търпят междинната заплата в Българска академия на науките да бъде 755 лева при междинна за страната - 1080 лева и за София - 1420, а стипендията на докторант да е 450 лева при минимална заплата от 460 лева

"Държава без просвета няма бъдеще! ", предизвестяват учените.

Според Българска академия на науките желаното от тях целевото допълнение на бюджета с 38 млн. лева би разрешило следните съществени заплати за 2018 година в Българска академия на науките да станат:

- за професори - 1250 лева
- за доценти - 1050 лева
- за основни асистенти (образователен ценз – доктор) - 850 лева
- за асистенти и експерти с висше обучение - 750 лева
- за научнопомощен личен състав със приблизително и полувисше обучение 650 лева

Исканията и протестната стратегия на Българска академия на науките вижте тук >>>


Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР