Учените и създадените от тях климатични модели не са преценили

...
Учените и създадените от тях климатични модели не са преценили
Коментари Харесай

От ледената покривка в Гренландия се отделя голямо количество метан

Учените и основаните от тях климатични модели не са решили вярно количеството метан, което се просмуква през ледената завивка в Гренландия и се изхвърля в атмосферата, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Миналото лято интернационален проучвателен екип наблюдава за три месеца количеството метан, което бе изхвърлено в атмосферата в резултат на топенето на ледове върху 230 кв. благи повърхност от ледената завивка в Гренландия. Бе открито, че в резултат на топенето на леда в региона са " освободени " минимум 6 тона метан в атмосферата, предава Българска телеграфна агенция.

Както и въглеродният диоксид, метанът е парников газ и затова наличието му в атмосферата усилва затоплящия резултат на слънчевите лъчи. В атмосферата има по-малко метан, в сравнение с въглероден диоксид, само че дължащият се на метана парников резултат е по-значим. " Най-важното изобретение е, че огромна част от творби под леда метан наподобява се отделя в нещо като бързи реки от ледената завивка в Гренландия, преди да се окисли и да се трансформира във въглероден диоксид ", съобщи експертката Джема Уодъм от университета в Бристол.

Учените знаят, че ледената завивка в Гренландия съдържа метан - газ, който по-рано бе открит уловен като в капан в сърцевината на ледове и в езера под ледената завивка. В рамките на новото проучване обаче за пръв път бе оценено производството на метан през пролетните и летните месеци, когато ледниците в Гренландия се топят по-бързо.

Учените считат, че огромна микробна интензивност под ледената завивка е отговорна за увеличеното произвеждане на метан. " Впечатляващо е, че открихме недвусмислени доказателства за съществуване на микробна колония под леда - означи ръководителят на екипа Гийом Ламарш-Ганьон от същия университет. - Макар да се предполагаше, че произвеждащите метан микроби са доста в тази среда под леда, се дебатираше какво е количеството и разпространяването им. " Сега учените знаят, че огромни микробни колонии живеят под дебелите пластове лед. " Метанът под леда е като биомаркер на живота във въпросните изолирани хабитати ", означи Ламарш-Ганьон.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР