Учените доказаха съществуването на разтопен силикатен слой, покриващ металното ядро

...
Учените доказаха съществуването на разтопен силикатен слой, покриващ металното ядро
Коментари Харесай

Защо Марс няма магнитно поле

Учените потвърдиха съществуването на разтопен силикатен пласт, покриващ металното ядро на Марс. Това изяснява за какво Червената планета няма магнитно поле. Откритието се оповестява в публикация, оповестена в списание Nature.


Изследователите проучиха сеизмичните данни, събрани от спускаемия модул InSight на НАСА. Те съумяха да разпознават тъничък пласт разтопени силикати, ситуиран сред марсианската тога и ядрото. Те също откриха, че ядрото е по едно и също време по-плътно и по-малко, в сравнение с се смяташе преди. Размерът на ядрото е 1650 километра, а не 1830, което допуска компактност от 6,5 грама на кубически сантиметър. Това е с 5 до 8 % повече от предходните сеизмични оценки.

Разтопените силикати образуват изолационен пласт, който предотвратява конвективното придвижване на магмата. Това изяснява за какво Марс няма интензивно магнитно поле, което да пази повърхността му от слънчевия вятър.

Въпреки това през първите 500-800 милиона години от еволюцията на планетата е имало други източници на магнитно поле, като конфликти с огромни небесни тела и трептения на ядрото, породени от взаимоотношения с антични спътници, които в този момент липсват. Резултатите удостоверяват, че Марс в миналото е бил разтопен океан от магма, който по-късно кристализира, с цел да образува пласт разтопен силикат, обогатен с желязо и радиоактивни детайли в основата на марсианската тога. Това трагично промени топлинната еволюция и историята на изстудяване на Червената планета. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР