Учените бяха изненадани да открият, че вид, смятан за изчезнал

...
Учените бяха изненадани да открият, че вид, смятан за изчезнал
Коментари Харесай

Учени откриха смятано за изчезнало създание



Учените бяха сюрпризирани да открият, че тип, считан за липсващ в действителност не е. През 1918 година след корабокрушение на парахода "Макамбо ", дребният австралийски остров Лорд Хау в Тасманово море е превзет от плъхове. Нашествениците унищожават популациите на няколко ендемични типа, измежду които на гигантско насекомо пръчица. Близо 100 години по-късно се оказва, че считаното за изчезнало творение е живо, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

ДНК разбор на сходно насекомо, намерено през 2001 година във вулканичен регион на към 20 километра от острова, е посочил, че то е същото като считаното за изчезнало.

Откритието на австралийски и японски откриватели може да помогне гигантската безкрила пръчица, достигаща до 15 сантиметра, още веднъж да бъде въведена в естествената ѝ среда. "Случаят с гигантската пръчица от Лорд Хау е емблематичен за уязвимостта на островните екосистеми. За разлика от множеството истории за изчезнали типове обаче, тази е с благополучен край ", показват откривателите в сп. "Кърънт байолъджи ".

Екземпляри от считания за липсващ тип се отглеждат по стратегия за развъждането им в зоопарка на Мелбърн. Специалистите се надяват да ги върнат в естествената им среда на остров Лорд Хау. За задачата обаче би трябвало да бъде позволен казусът с плъховете.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР