Учените Ален Аспе, Джон Клаусър и Антон Цайлингер, съответно от

...
Учените Ален Аспе, Джон Клаусър и Антон Цайлингер, съответно от
Коментари Харесай

Трима учени си поделят Нобеловата награда за физика за 2022 г.

Учените Ален Аспе, Джон Клаусър и Антон Цайлингер, надлежно от Франция, Съединени американски щати и Австрия, завоюваха Нобеловата премия за физика за 2022 година за приноса им към напредъка в квантовата механика, обвързван с държанието на субатомните частици, съобщи Ройтерс. Техните проучвания отварят вратите за развиването на суперкомпютрите и криптираната връзка.

Те получават наградата за „ опити със заплетени фотони, установяващи нарушаване на неравенствата на Бел и поставящи началото на квантовата осведомителна просвета “ заяви органът, присъждащ премиите във вторник.

Кралската шведска академия на науките сподели, че с работата си лауреатите са основали опция по-нататъшни фундаментални проучвания и евентуално са разчистили пътя за нови на практика технологии “.

„ Беше доста благо да получа телефонното ви позвъняване и към момента съм някак шокиран, само че доста положителен, тъй че доста ви благодаря “, сподели Цайлингер на конференция по телефона.

„ Трябва да кажа, че постоянно съм се интересувал от квантовата механика - от първия миг, когато прочетох за нея. Изведнъж бях изумен от някои от теоретичните прогнози, тъй като те не се вписват в цялата нормална вътрешен глас, която човек може да има „, добави той.

В главния материал, описващ достиженията на лауреатите, се споделя, че тяхната работа включва „ умопомрачителното просветление, че квантовата механика разрешава една квантова система да бъде разграничена на части, които са отделени една от друга, само че които към момента работят като едно цяло “.

„ Това опонира на всички нормални хрумвания за причина и разследване и природата на действителността “, се споделя още в материала.

Лауреатите изследваха в реформаторски опити по какъв начин два или повече фотона които са „ заплетени “, тъй като идват от еднакъв лазерен лъч, си взаимодействат даже когато са разграничени на огромно разстояние един от различен.

Повече от вековната премия на стойност 10 милиона шведски крони (около 900 хил.) се присъжда от Кралската шведска академия на науките.

Нобелът за физика е втория присъден тази седмица, откакто шведският генетик Сванте Паабо завоюва премията за физиология или медицина в понеделник.

Миналата година премията за физика си поделиха трима души. Американецът с японски корени Сюкуро Манабе и германецът Клаус Хаселман получиха равни елементи от премията на обща стойност 10 млн. шведски крони (близо 2 млн. лева) за „ физическо моделиране на климата на Земята, количество установяване на променливостта и надеждно прогнозиране на световното стопляне “.

Половината от премията на Кралската шведска академия на науките, или 5 млн. шведски крони отиде при италианеца Джорджо Паризи за откриването на „ скрити правила “ зад на пръв взор инцидентните придвижвания на газове и течности.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР