Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е

...
Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е
Коментари Харесай

АЕЖ с тежки обвинения към институции и ПИК заради разкрити лични данни на дете

" Ученикът от Пловдив, за който беше обявено, че се е радикализирал, преди всичко е жертва на рискова терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала.
Той не е бил предпазен от страната , а по-сериозни последици са предотвратени само с помощта на навременната интервенция на фамилията му.
За признателност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на невиждан тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти ".
Това гласи позиция на Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ-България).
От АЕЖ внасят сигнал до Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), вътрешния министър Младен Маринов, ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев . Искането им е да се проверява приключването на информация, известна само на чиновници на правосъдната власт, Министерство на вътрешните работи и/или ДАНС. Настояването е шефовете на тези институции да ревизират за осъществени дисциплинарни нарушавания от техни чиновници.
От асоциацията ще упорстват за глоба за организацията, разкрила самоличността на детето. Те приканват за оптимални наказания от страна на ДАЗД към медията, нарушила разпоредбите.
" Отговорност за дейностите на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за отбрана на персоналните данни. Незаконното откриване на самоличността на детето изрично не е от публичен интерес и в този смисъл не трябва да се третира като журналистическа активност ", пишат от АЕЖ и напомнят, че организацията е разкрила самоличността на ученика, мястото където учи, детайлности за фамилията му.
Репортер на организацията е разпитал съученици на момчето, без да е изискал и получил единодушието на възрастните, които дават отговор за тях, пишат от асоциацията като споделят, че самоличността на младежа не би била разкрита без подпомагане на институциите.
От журналистическата асоциация питат и чия е била концепцията за оповестението на случая на конференция в Пловдив.
" Важно е обществото да научи тази информация, с цел да си направи изводите дали разгласяването на случая не е на ниска цена пиар ход на някоя от институциите, който с изключение на до съществени последствия за личността на ученика и фамилията му, води и до компрометиране на битката с тероризма и националната сигурност на България ", се споделя в позицията им.
Резултатът от оповестяване на този случай е, че хората, които са вербували детето, могат да прикрият следите си и да се спасят от гонене. Осветено е най-ниското звено по веригата. Това сигурно не е ефикасна битка с терористична мрежа, пишат от асоциацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР