Ученикът, чийто тест по математика от изпита за гимназиите беше

...
Ученикът, чийто тест по математика от изпита за гимназиите беше
Коментари Харесай

Момчето с анулираната работа е един от състезателите на СМГ, не е възможно да е скрил теста си по математика

Ученикът, чийто тест по математика от изпита за гимназиите беше анулиран, е един от състезателите на Софийската математическа гимназия. Не е допустимо да е скрил съзнателно работата си, камо ли да не я е предал с презумпцията, че в случай че тя се води изгубена, ще получи оптималният брой точки.
 Седмокласник от СМГ скри теста си по математика за гимназиите: работата му е анулирана, квесторите - осъдени  6 медала за България от Mладежката балканска олимпиада по математика
В това са убедени родители на възпитаници от СМГ и математикът доцент Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика на Българска академия на науките, под чието управление българският тим за възпитаници до 15,5 година се показа ослепително, като завоюва шест медала на последната 23-та Младежка балканска олимпиада по математика, провела се в Кипър. 

Доц. Кортезов се свърза с OFFNews нощес, с цел да опише наблюденията си. " Техните контролни в СМГ са доста по-трудни, майтапят се между тях, че в случай че не могат да решат теста от националното външно оценяване за 15 минути, значи не са готови " - описа той. Най-голямото терзание на учениците от математическата в действителност не са дилемите, а точно да не объркат нещо в процедурата по изпита и по тази причина да не анулират работата им. Например коя бланка в кой плик се запечатва, какъв е редът - показа математикът.

Той е уверен, че момчето, бидейки " задоволително разсеяно като всеки добър математик ", е прибрало машинално, несъзнателно работата си, която е трябвало да бъде взета от квестор.

И до през днешния ден остава неразбираемо за какво - в случай, че децата нямат право да стават от чиновете си, а квесторите минават около чиновете и събират работите им - в съответния случай това не се е случило. Обяснението на началничката на Регионалното ръководство на образованието доктор Ваня Кастрева в отговор на въпрос от OFFNews беше, че видеозаписът демонстрира по какъв начин " в този миг е станала блъсканица - няколко деца станали, с цел да предадат работите си - и квесторите може би не са разбрали, че една от тях липсва ". Такова поведение обаче е в прорез с разпоредбите за осъществяване на националното външно оценяване.

След диалог със фамилията на детето доцент Кортезов показа още нещо: детето е готово да бъде изпитано още веднъж, да се оцени и работата от изпита по математика, която е анулирана, само че се пази запечатана в РУО и да се вземе по-ниската оценка. Дали това може да се случи - може да каже единствено Министерството на образованието и науката, тъй като само комисия към министър Красимир Вълчев има правото да прегледа особени случаи по отношение на приема в гимназиите след VII клас и да му предложи мнение.

Още трима родители на възпитаници от СМГ се свързаха с редакцията ни директно след разгласяването на случая от госпожа Кастрева на 11 юли. Майка показа, че детето ѝ и ученикът с анулираната работа са били съученици. Притеснявала съм се за моето дете - дали ще съблюдава процедурата, само че в никакъв случай за това момче, в никакъв случай - сподели тя. Той е освен играч по математика, той е играч и по програмиране, един от доста положителните е, показа майката. Тя изрично отхвърли версията, че е допустимо да е прибрал работата в раницата си преднамерено. За него тези задания са доста лесни - уверена е тя.

Впоследствие с OFFNews се свързаха още една майка и един татко на други две деца в СМГ. Те са уверени в същото - детето с анулираната работа е играч, освен това доста добър. Не е допустимо случилото се да е осъществено съзнателно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР