Ученик от видинската математическата гимназия е освободен от учебни занятия

...
Ученик от видинската математическата гимназия е освободен от учебни занятия
Коментари Харесай

Коронавирусът изправи на нокти видинско училище

Ученик от видинската математическата гимназия е освободен от образователни занятия за ден, с цел да бъде прегледан от персоналния му доктор. Причината за тази мярка е, че скоро се е върнал от Тайланд, след отмора с родителите си и породил подозрения, че може да е развил ковид, написа BulNews.

Директорът на гимназията Румяна Петрова увери, че няма мотив за терзания. От учебното заведение са взети всички защитни ограничения по случая.

"Детето е отстранено единствено за един ден, до момента в който получим отговор от Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ какво да се направи. Оттук нататък РЗИ поема надзор върху предварителната защита на това дете. Да не се тормозят, да се извърнат към персоналния доктор, да бъдат следени при някаква симптоматика.

За всеки случай аз го отстраних през днешния ден, до момента в който РЗИ ми даде отговор и от на следващия ден детето ще си бъде още веднъж на учебно заведение. По-добре предварителна защита, в сравнение с заплаха и заразяване на други деца, в случай че има нещо. Въпреки че ми споделят, че в този район не е рисково ", съобщи Петрова.

Според момчето на летището не били проверявани с термокамери за възможни признаци от ковид.

Пристигащите от Тайланд не са в листата за наблюдаване и надзор, разяснява доктор Пепа Цветанова, шеф на Дирекция "Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия във Видин.

Тя посочи, че в заповед на здравния министър от 3 февруари 2020 година е посочено, че единствено на лицата, завърнали се от Китай, се ползва здравно наблюдаване и съответни здравни ограничения.

Според основния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев входящият граничен надзор може да откри не повече от 20-25% от инфектираните, а първичните признаци при грип и болест с ковид са идентични: "Ако болният не е бил в контакт със завърнали се хора от Китай обаче, не трябва да има паника - няма по какъв начин да е инфектиран с ковид ", сподели основният държавен здравен контрольор.

България към този момент разполага с проби за ковид, които потвърждават съществуване на вируса в организма, а освен антитела.

Изследването се прави в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни заболявания и във Военномедицинска академия. Резултатите са подготвени единствено за 2-3 часа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР