Ученик от пазарджишко село събра и дари над 3 000

...
Ученик от пазарджишко село събра и дари над 3 000
Коментари Харесай

Ученик дари над 3000 книги на читалища и възрастни хора

Ученик от пазарджишко село събра и подари над 3 000 книги на читалища и домове за възрастни хора от цялата страна.

Доброто дело на Кирил Балдев стартира преди три години. Тогава той е на 17. Момчето споделя, че всеки държи в дома си скъпа литература, която обаче рядко чете, а тя може да е от изгода на други читатели.

„ Постнах в интернет публикация, че групирам книги за изгорялото читалище в село Мененкьово. Хората започнаха да ме търсят, да питат по какъв начин да ги дарят, споделих им или да ги изпратят на читалището или на мен”, споделя Кирил Балдев пред бТВ.

Ученикът последователно се възпламенява и следва втора дарителска акция - 300 книги за читалището в селото, където живее. Ръководството приема с наслада дарението, защото все по-трудно отделя средства да купува книги.

„ Имаше и нови - детска литература, която лятото ни свърши доста добра работа, тъй като не постоянно имаме от един том от книга, а тогава има повече деца, които взимат книжки”, разяснява Султана Стойчева, секретар на читалището в Звъничево.

Освен използвани книги, Кирил събира средства и закупува и нови издания. По думите му компании, предприемачи и другари поддържат самодейността.

Последното подаяние десетокласникът направил на великотърновското село Велчево - любовен разказ в 100 екземпляра, който да бъде раздаден на хората.

Момчето признава, че възприятието да разгърнеш същинска книга е несравнимо и избира да си вземе книга от библиотека, в сравнение с да чете книга в електронен вид.

Много хора поддържат Кирил в самодейностите му. Той е признателен, само че споделя, че същински би се зарадвал, в случай че и други хора следват делата му.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР