Ученик без двойка няма - тази мантра слуша Елица Саллакова,

...
Ученик без двойка няма - тази мантра слуша Елица Саллакова,
Коментари Харесай

Студент без двойка няма, но не и в Аграрния

Ученик без двойка няма - тази мантра слуша Елица Саллакова, откогато е тръгнала на учебно заведение. И изрично я опроверга по време на следването си в компетентност „ Агрономство (полевъдство) " в Аграрния университет. 22-годишната хасковлийка се дипломира като първенец на випуска дружно с колежката си Ралица Русева, която пък приключва „ Растителна отбрана ”. Двете имат цялостно 6 от годините на следването и 6.00 на държавните изпити, а през вчерашния ден получиха дипломите си персонално от ректора на АУ проф. доктор Христина Янчева.

Вече 10 година съм в сектора, майтапи се със себе си Елица. Семейството се прехранва със земеделие - таткото е арендатор, отглежда слънчоглед и пшеница. Елица пръскала и торила доста преди да реши да следва в Аграрния университет. „ Не е имало напън от фамилията ми. Сама избрах този път. Исках да се потвърдя и пред себе си, и пред родителите си. Постарах се доста и има резултат ”, споделя момичето, което след приключената с отличие бакалавърска степен е записало и магистратура по растителна отбрана. Вече е получила оферта за работа от татко си, само че Елица си е наумила да търси реализация отвън фамилния бизнес - по този начин ще има по-широко поле за изява. „ Винаги агрономите могат да бъдат и търговски представители, само че мен това не ме тегли. Амбицията ми е да развъртвам земеделието, тъй че от дребни площи да се получават огромни добиви. Това е да си агроном. Да храниш хората. Затова е и толкоз отговорно ”, споделя абсолвентката. Поглеждайки обратно, си дава сметка, че университетът я е научил освен на аграрните науки, само че градил и характера. " Сблъска ме с доста разнообразни хора, сътрудници, преподаватели - всички с друг светоглед и полезности. Тук разбрах по какъв начин да бъда себе си и да се боря за това, в което имам вяра ”, споделя отличничката.

Ралица Русева пък е от Добрич и стигнала до аграрния бранш след дълго блуждаене. До 12. клас е учила поп и джаз пеене, след това мислила да следва право. В последна сметка направила избора да продължи това, с което се занимава и нейното семейство. Харесвам природата, забавно ми е по какъв начин и за какво се случват нещата в растенията, споделя Ралица. Затова и дипломната работа е в две катедри - „ Физиология на растенията ” и „ Хербология и земеделие ”. Ключът към триумфа съгласно нея са три неща - много четене, мотивация и непримиримост. От професорите, които управлявали разработките, се научила да не се отхвърля. Мотивираха ме и се мъчеха да издърпат най-хубавото от мен. Понякога след диалог с преподавателите ми е идело да се прибера и да изчета на един мирис три книги, споделя Ралица. Вече има опита от стаж в огромна компания. След като приключи и магистратура в същата сфера, ще се цели в позиция в такава компания. А след това и в израстване в йерархията.

Тази година притежател на Наградата на ректора е Мирослав Кузмов. Той също е първенец и се дипломира с триумф 5.98 от курса на следване в компетентност „ Зооинженерство ” и цялостно шест на държавните изпити. Член е на Студентския съвет, взел участие е в научни разработки и европроекти, както и в проектирането на съвременно пасбище на катедра „ Животновъдни науки ”. Освен това е деятел в Националния алианс за работа с доброволци.

Випуск 2018 в АУ е от 401 бакалаври от 18 специалности, които приключват със междинен триумф 4,71 от следването и 5,3 от държавните изпити, и 260 магистри от 6 професионални посоки с общ междинен триумф 5,03.

Ректорът проф. Христина Янчева заръча на абитуриентите да не прекъсват връзката с преподавателите си и да имат воля и непримиримост да се потвърждават посредством новите провокации в аграрния бранш - климатичните промени, новите технологии в земеделието, здравословното хранене. Убедена, че имат задоволително познания, тя им пожела здраве и мъдрост, да продължат да учат, а сърцата им да са цялостни с обич към знанието и духовна светлина.

На промоцията почетното звание лекар хонорис идея на Аграрния университет получи Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и досегашен консултант в непрекъснатото посланичество на България в Европейски Съюз. Заслугите са издигането на престижа на АУ и поддръжката пловдивското висше учебно заведение да е хазаин на втората знакова конференция „ Храни 2030 ”, която събра в АУ по време на българското председателство на Европейски Съюз представители на 32 страни, евродепутати и министри в бранша. Ангелиева увери, че ще оказва помощ за научните проучвания на млади учени и да разпространява тяхната кариера. Абсолвентите увери, че без значение от дигитализацията аграрният бранш и здравословният метод на живот ще изискват познание и човешки капацитет, заради което специалността им ще е една от специалностите на бъдещето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР