„Учението на Сухопътните войски „Балканска стена - 2020”, което се

...
„Учението на Сухопътните войски „Балканска стена - 2020”, което се
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

„ Учението на Сухопътните войски „ Балканска стена - 2020”, което се организира сега на образователен полигон „ Корен “, е най-мащабното за последните съвсем 20 години. В него вземат участие над 2400 военнослужещи и към 700 единици техника. То има за цел в действителни условия да сътвори тези умения, които досега са придобивани в по-малки войскови формирования “. Това сподели пред публицисти министърът на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността, който следи осъществяването на дилемите от военнослужещите дружно с началника на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 26 октомври.

Министър Каракачанов разясни, че са взети всички защитни ограничения против заразяване с Covid - 19. На военнослужещите са направени проби авансово като не са открити инфектирани. Заради подозрения в здравословното му положение, един военнослужещ е бил отхвърлен от учението.

„ Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията, само че това не значи, че армията ще приключи своята подготовка и няма да извършва своите отговорности, които са и вменени по конституция “, безапелационен бе министърът на защитата.

На въпрос за готовността на армията да помогне в битката с разпространяването на Covid - 19 министърът заяви, че са направени нужните планове и Българската войска ще окаже подпомагане, в случай че такова и бъде поискано. “Винаги имаме подготвеност за полеви лечебни заведения. През пролетта направихме развръщане и, в случай че се наложи, могат да бъдат размърнати още веднъж “, съобщи министър Каракачанов.

Попитан за рецензиите, че се изразходват доста средства за защита министър Каракачанов съобщи:

Разходите, които прави Министерството на защитата, са съобразени с бюджета и с националния проект за постигане на 2% от Брутния вътрешен артикул. Нищо повече не харчим. Това постигане на 2% ще се случи едвам през 2024 година Така че, в случай че някой си търси тематики за предизборна акция, да бъде по този начин добър да не се занимава с армията, а да се замисли какво е направил той и какво е пропуснал да направи, когато е управлявал страната. Армията не може да бъде изоставена на произвола на ориста поради голословни приказки на този или оня политик. Армията беше нарязана, заплатите не бяха увеличавани, учения не бяха провеждани, подготовката беше изостанала поради такива популистки изявления. Няма войска в света, в това число по време на рецесия, която да стопира да съществува “.

Основната задача, сложена с учението „ Балканска стена “ е: „ Цялата 61-а механизирана бригада да бъде развърната на поле, в същински условия. В продължение на съвсем 18 години това бе правено първо с един батальон и след няколко месеци – с различен батальон. След 18 години имаме благоприятни условия и ресурсно обезпечаване, които ни разрешават цялата бригада да пристигна на това обучение “, уточни бригаден военачалник Валери Цолов, който е офицер, провеждащ учението. „ Днес бяха демонстрирани качества в един промеждутъчен стадий в цялостното осъществяване на тактическото обучение с бойни стрелби. Учението продължава с дейности на отбранителна тема “, сподели още бригаден военачалник Цолов и благодари на медиите за интереса: „ Така се виждат действителните благоприятни условия на Българската войска. Днес видяхте взаимоотношението, работата на командирите, работата на щабовете. Това имаме като техника, това владеем до съвършенство, с това сме подготвени да изпълняваме нашите задания. Когато българското общество ни даде нова техника, бъдете уверени, че ние ще я изучим и използваме “, уточни още бригаден военачалник Цолов.



Той благодари на кметовете на общините Хасково и Стамболово, които са дали за прилагане общински парцели отвън региона на полигона, на Министерство на вътрешните работи за организацията на придвижването по републиканската пътна мрежа и на НКЖИ за поддръжката, оказана за предислоциране на техниката от пунктовете за непрекъсната дислокация до Учебен полигон Корен. Съществената работа по организацията на учението е осъществена от Командването на Сухопътните войски, действителното обмисляне и водене на багра – от управлението на 61-а механизирана бригада. „ Нека отдадем заслуженото и на българския боец, сержант и офицер за техния висок професионализъм и безрезервност към специалността, с цел да е несъмнено българското общество, че ние сме в положение да осъществим нашите задания “, сподели още той. Бригаден военачалник Цолов също акцентира, че са се съобразили с изискванията на пандемия, в които е извършено това огромно обучение, и са взели нужните ограничения за предотвратяване от заразяване с Covid-19.

Министърът на защитата и началникът на защитата бяха посрещнати с почетен часовой, след което командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов изнесе брифинг за провеждането на учението. Командирът на 61-а бригада бригаден военачалник Деян Дешков показа положението на военното формирование, след което бяха изпълнени тактическите дейности. Тактическото обучение „ Балканска стена – 2020 “ ще продължи до 30 октомври. Темата на учението е „ Участие на 61-а механизирана бригада в отбранителна интервенция на Сухопътния компонент”. Утре, 27 октомври, министърът на защитата, началникът на защитата, посетители и медии ще следят демонстрации на качества на участници в учението.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР