Ученички от Свищов спечелиха първи места в заключителния етап на

...
Ученички от Свищов спечелиха първи места в заключителния етап на
Коментари Харесай

Ученички от Свищов спечелиха първи места на Международен конкурс в Москва

Ученички от Свищов завоюваха първи места в заключителния стадий на Международния конкурс за математика и планиране „ MITE-2018 ”, който се организира в Академията за обществено ръководство към Московския механически университет.

В направлението „ Математически модели на действителни процеси в природата и обществото ” десетокласничката от СУ ”Николай Катранов ” Любомира Димитрова, завоюва първо място с плана „ Вебер, Фехнер и маркетинга ”.

Това е най-тежкото направление от състезанието, в което тази година са се състезавали 23 плана от България, Русия и Казахстан, позволени до Международния кръг на състезанието след предварителна селекция. Любомира е впечатлила журито с презентацията си и с показаното от нея компютърно приложение, което показва опцията за потребление на изводите, направени от нея в границите на създаването ѝ, в практиката. Любомира пази плана си на британски език, като тя е единственият участник, дал отговор на безусловно всички въпроси на журито.

С плана си ученичката изследва приложението на психофизичния закон на Вебер и Фехнер в региона на маркетинга. В създаването си Любомира преглежда опциите за тъкмо премерване на степента на въздействие, което измененията в цените на другите артикули на пазара оказват на човешките усещания.

Посредством изследвания по тематиката, подкрепени с разбор на бази от данни и съответните калкулации, нужни за доказване на тезата ѝ, ученичката открива, че другите измерения в боравенето с цените от страна на бизнесмена въздействат по друг метод на потребителите. Любомира сполучливо пази теорията си, че за премерване реакцията на дадена целева група при повишението или, надлежно, намаляването на цените на избран артикул, е належащо използването на друг аспект от цялостната концепция зад закона на Вебер-Фехнер.

В образците, с които тя добавя презентацията си Международния край, десетокласничката взема поради тясно характерни за другите типове промени в цените и изключения и забележки, които би трябвало да бъдат спазени с оглед извеждането на правилен и задоволителен и за крайния консуматор, и за бизнесмена, стремящ се към по-висока облага, резултат.

С общ план Любомира Димитрова и Симона Гайдарова завоюваха първото място във Финала на Конкурса в направление „ История на математиката ” с плана си „ Предмеханичен стадий в развиването на изчислителната техника ”.

Двете възпитанички на свищовското школо защитаваха плана си на съветски език и впечатлиха журито с положително притежаване на езика. За интернационалния край те бяха изработили макети на антични средства за пресмятане в древността- Рабош (средство за предпазване на информация), Суанпан (китайски абак-сметало), Непоуатцинтцин (разновидност на абака под формата на гривна, употребена при ацтеките), както и компютърни приложения, в които се показват събиране и изваждане на инцидентни многоцифрени цифри и метода, по който се изобразява резултата посредством соробан и суанпан (съответно японската и китайската вариация на антично сметало).

Любомира и Симона участваха и в Международното математическото съревнование „ Математическа галактика ”, което се организира в границите на интернационалния край на „ MITE-2018 ” като заеха отборно второ място в класирането и сребърен орден.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР