Ученически бележници отпреди 60 години показва историко-етнографската сбирка на училището

...
Ученически бележници отпреди 60 години показва историко-етнографската сбирка на училището
Коментари Харесай

Показват ученически бележници отпреди десетилетия в село Дамяница

Ученически бележници отпреди 60 години демонстрира историко-етнографската колекция на учебното заведение в санданското село Дамяница. Колекцията от истински и скъпи експонати се основава в продължение на 20 години в образователното заведение, което е едно от най-старите в региона и тази година означи своя 100-годишен празник.

Идеята за основаване на етнографска и историческа колекция в Основно учебно заведение " Свети Свети Кирил и Методий " е на Стефка Марковска-преподавател по " История и цивилизация ". Сред скъпите експонати са училищен бележници отпреди десетилетия.
Стефка Марковска, учител по " История и цивилизация ": Най-старата училищен брошура qкоято имаме е от 1946-47 година, тя е на Лоза Галева, тогава тя е била ученичка във втори клас на Левуновска национална прогимназия. Интересното е, че тогава са изучавали телесно образование, което прави усещане на децата- това е физическо образование.
Оригиналният бележник на някогашна ученичка от 5 клас дава още познания за родното ни обучение.
Стефка Марковска, учител по " История и цивилизация ": Това е бележник на Верка Стоилова 1957-58 година, изучавало се е предмет шах тогава.
Непрекъснато сбирката се обновява с нови предмети, археологически находки, книги, сборници и учебници. В нея е подредена и сбирката от български и задгранични монети и банкноти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР