Ученическата бележка от личен лекар ще бъде на стойност не

...
Ученическата бележка от личен лекар ще бъде на стойност не
Коментари Харесай

Лекарският съюз: Ученическата бележка от личен лекар няма да е повече от 3 лв.

Ученическата записка от персонален доктор ще бъде на стойност не повече от 3 лева Това сподели доктор Венцислав Грозев, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС), след последното съвещание на НЗОК и БЛС по отношение на Националния рамков контракт (НРД) за 2018 година, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

„ Ученическата записка ще бъде на стойност не повече от 3 лева, тя ще излезе от наложителния пакет на общопрактикуващия доктор. На този стадий това е съглашението, което постигнахме дружно със Надзорния съвет на НЗОК “, сподели още той и изясни, че е решено бележката да излезе от пакета, тъй като тя е административна активност.

Д-р Грозев разяснява и тематиката за ограничаването от 10 минути обзор при персонален доктор. „ Направихме по този начин нещата, че тези 10 минути няма да бъдат изискуеми при профилактичен обзор. Профилактичен обзор е обзор, който е поетапен – той може да бъде регистриран и в следващ интервал, защото се чакат проучвания, образна диагностика, лаборатории и други “, разяснява той.

148 млн. лв. повече за болничната и 14 млн. лева повече за извънболничната помощ спрямо предходната година се плануват в Националния рамков контракт за 2018 година, сподели доктор Венцислав Грозев.

„ Смятам, че това, което постигнахме, в окончателния към този момент преговор сред БЛС и НЗОК несъмнено е стъпка напред. Огромната част от текстовете и тези, които ние в последния миг предоставихме за смяна, са признати от Надзорния съвет на НЗОК – включвам и текстове, оформящи обстановката с отчитане на активност в образователни заведения,с опция за възнаграждение, с някои публицистични бележки. Но в над 90% от това, което БЛС предложи, е признато от Надзорния съвет на НЗОК и това приказва за конструктивизъм.

Можем фактически да създадем един добър контракт – доста по-добре от контракта за 2017 година Завишени са както размери, по този начин и параметри – над 136 клинични пътеки, нараснало са обстановките и в първичната извънболнична помощ на стойност 14 млн. лева, и над 148 млн. лева повече в болничната спрямо предходната година “, сподели още доктор Грозев.

По думите му остава да се доуточнят още някои неща като наредбата за достъп, като опцията за изваждане от пакета на ехокардиографията като наложителен съставен елемент към експертите в кардиологията, като спомагателния обзор и други „ Всички тези нови моменти в НРД би трябвало да станат по силата на процесуална опция “, изясни той и посочи, че това ще бъде поправено от Събора на лекарите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР