Учени заснеха косатки в зоологическа градина в Испания да докосват

...
Учени заснеха косатки в зоологическа градина в Испания да докосват
Коментари Харесай

Учени заснеха косатки да се целуват за сдобряване

Учени снимаха косатки в зоологическа градина в Испания да допират леко езиците си и да се хапят безобидно за помиряване, заяви в. "Дейли мейл ".

Целувката е единствено една от многото прояви на другарство сред косатките в над 100-те часа записи, направени в Лоро парк в Тенерифе.

Макар и косатките да са нападателни доста рядко между тях - към 1 % от контактите, сред тях също има дрязги. Те могат да се изявят в избутване, хапане, гонене, удар с опашката и други вражески придвижвания, добавя Българска телеграфна агенция.

"Наблюдавахме, че след нападателно държание... незабавно следва другарска демонстрация за сдобряване " - сподели един от създателите на проучването Хавиер Алмуниа.

За да настъпи мир, косатките показват приятелско отношение. Най-често вършат това с плуване в синхрон.

Косатките са измежду най-общителните същества на планетата ни, дружно с приматите и делфините. За да се помирят, нормално са им нужни единствено три минути.

"Когато има постоянна група със стабилен матриарх, чието водачество не се оспорва, споровете са незначителни и не не престават дълго " - изясни Алмуниа.

Изследването в Лоро парк е доста значимо за опознаване на косатките, които са сложни за наблюдение в естествена среда. То ще помогне и за възстановяване на изискванията им на живот в плен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР