Учени за пръв път установиха как човешкия мозък възприема песните,

...
Учени за пръв път установиха как човешкия мозък възприема песните,
Коментари Харесай

Различни части на мозъка възприемат текста и мелодията на песните

Учени за пръв път откриха по какъв начин човешкия мозък възприема песните, заяви сп. " Ню сайънтист ".

Речта и музиката са комплицирани форми на връзка, неповторими за индивида и до момента бе тайнственост по какъв начин човешкият мозък ги разграничава и по едно и също време с това слива в едно при възприемането на песни, предава Българска телеграфна агенция.

Изследванията до момента са били ориентирани към речта и звуците, само че не и към музиката. Филип Албуй от университета Макгил в Канада и сътрудниците му основават 100 неповторими акапелни песни, като свързват 10 фрази на френски или британски език с 10 истински мелодии.

Те пускат песните на двадесет и седем френскоговорещи и на двадесет и двама англоговорещи участници в опита, като трансформират разнообразни детайли от песните, с цел да схванат по какъв начин участниците възприемат думите и мелодиите.

Учените откриват, че способността да се разпознае текстът на песента зависи значително от ритъма на мелодията. Речта съдържа голям брой срички в секунда и времевата й конструкция е по-значима от тази на мелодията, която всекидневно тече по-гладко. Когато откривателите отделят времевите детайли в песните, участниците съумяват да разпознаят мелодиите, само че към този момент не схващат текста.

Когато откривателите трансформират честотния модел на песните, участниците разпознават текста, само че към този момент не могат да разграничат мелодиите.

Мозъците на участниците в опита са изследвани с ядрено-магнитен резонанс. При това се открива, че лявата половина от мозъка засича времевата информация, която разрешава различаване на думите, а дясната - честотната информация, обвързвана с различаване на мелодиите. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР