Учени в Китай представиха нова облачна камера система с 500

...
Учени в Китай представиха нова облачна камера система с 500
Коментари Харесай

В Китай показаха нова 500MP камера, с която следенето на всеки става детска игра

Учени в Китай показаха нова " облачна " камера система с 500 мегапиксела резолюция, за която настояват, че е способна да снима лицата на всеки в навалица от десетки хиляди души. Новината ускори терзанията, че следенето посредством лицево различаване ще доближи ново равнище, написа ABC.

Камерата, показана на Международния промишлен панаир в Китай предходната седмица, е основана от Fudan University и Changchun Institute of Optics, Fine Mechanics and Physics of the Chinese Academy of Sciences.

Резолюцията на камерата дава до пет пъти по-детайлен облик от човешкото око и оборудвана с изкуствен интелект, лицево различаване, следене онлайн и облачна технология, споделят основателите.

Всичко това значи, че камерата ще може да засече и разпознае лица или други обекти и незабавно да ги откри - даже и измежду публиката на стадион, да вземем за пример, споделя Сиаоянг Зен, един от учените, работил по новата технология.

Възможностите на сходна камера повдигат въпроси по отношение на поверителността и персоналното пространство в страна, която към този момент е тежко подложена на критика, че следи непрекъснато жителите си.

През последните няколко години Китай създава Социална кредитна система, която скоро ще бъде пусната в цялата страна. Тя ще съдържа оценки на жителите и бизнеса по отношение на икономическите и обществените им дейности. Най-примерните жители могат да получат VIP отношение в хотели и летища, по-евтини заеми и бърза пътека към по-добри университети и работни места. Обратно, тези с неприятни оценки, могат да получат възбрана да пътуват или да получават заеми и работни места в държавната администрация.

Системата работи и с помощта на камери за наблюдаване с включено лицево рапзознаване. Новата 500-мегапикселова камера би направила това доста по-ефективен развой. С 500 милиона пиксела всяко едно лице може елементарно да бъде разпознато. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР