Учени в Гърция са реконструирали лицето на гръцка девойка, живяла

...
Учени в Гърция са реконструирали лицето на гръцка девойка, живяла
Коментари Харесай

Реконструираха лицето на момиче, живяло преди 9000 години

Учени в Гърция са реконструирали лицето на гръцка госпожица, живяла преди 9000 години, с цел да покажат по какъв начин са изглеждали хората през мезолита, към 7000 година прочие н.е., оповестява организация Ройтерс.

Момичето е наречено Авги - гръцката дума за "зора ", тъй като се допуска, че е живяла по времето, което се счита за зората на цивилизацията.

Зъби и кости на девойката са открити през 1993 година в пещерата Теопетра в Тесалия. Смята се, че Авги е била на възраст сред 15 и 18 години.

Професор Манолис Папагрикоракис, който е зъболекар, е направил силиконова реорганизация на лицето на Авги от глинена отливка на главата. Момичето има изпъкнала челюст, евентуално поради широкоразпространената процедура да се дъвче животинска кожа, с цел да стане по-мека, и яростно изражение.

Запитан за какво Авги наподобява ядосана, професор Папагрикоракис се пошегува: "Било е невероятно да не бъде ядосана в онази ера ".

Авги е била анемична и евентуално е страдала от скорбут, считат откривателите. Има доказателства за проблеми в бедрата и други болести, които евентуално са затруднявали придвижванията и са съдействали за гибелта.

Пещерата Теопетра е била обитаема още преди 100 000 години, отбелязва гръцкото министерство на културата. Там са открити сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита.

Лицето на девойката Авги е изложено в музея на Акропола в Атина.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР