Учени установиха собственик на праисторическо бижу чрез нов метод за

...
Учени установиха собственик на праисторическо бижу чрез нов метод за
Коментари Харесай

Извлякоха древна ДНК от праисторическо бижу

Учени откриха притежател на праисторическо украшение посредством нов способ за добиване на антична ДНК, предадоха Ройтерс и ДПА.

Висулката, направена от зъб на елен, беше открита в Денисовата пещера в Русия – известно място измежду търсачите на фрагменти от кости и други предмети, принадлежали на хората от каменната епоха.

Екипът, управителен от откриватели от немския Институт " Макс Планк " за еволюционна антропология, употребява нов способ за добиване на ДНК от бижуто, а по-късно проучва генетичния материал, с цел да дефинира кой е бил хипотетичния му притежател. Така костното бижу се трансформира в първия праисторически артефакт, за който е открит съответен притежател посредством добиване на генетична информация.

Според създателите на проучването, оповестено в сп. „ Нейчър “, извлечената ДНК сочи, че собственичката е била жена, генетично обвързвана с античните жители на Северна Евразия. Висулката датира отпреди 19 000 - 25 000 години.

Предметите, направени от кости, са порести, което разрешава ДНК да проникне в тях. Новият способ за добиване на тази информация включва потапяне на предметите в буферен разтвор от натриев фосфат и последователно повишение на температурата. По този метод генетичната информация се освобождава от античния артефакт, без той да бъде развален.

Свързването на антични предмети с съответни хора може да ни помогне да разберем обществените функции и разпределението на труда сред половете в праисторическите столетия.

" Артефактите, направени от камъни, кости и зъби, са фундаментални за нашето схващане на човешките способи за прехранване, държание и просвета “, се споделя в изследването.

Източник: Ада Ефтимова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР