Учени установиха начин, по който могат да отчетат специфични акустични

...
Учени установиха начин, по който могат да отчетат специфични акустични
Коментари Харесай

Дърветата издават звуци, когато са жадни

Учени откриха метод, по който могат да отчетат характерни акустични сигнали, създавани от изпитващи суша дървета, написа obekti.bg, базирайки се на PopSci.

Представете си, че преди малко сте изпили чаша Кока-кола със сламка. Минималното количество течност, останало в чашата, издава слаб клокочещ тон, който ясно демонстрира, че чашата към този момент е празна. Оказва се, че дърветата в интервали на суша издават същия печален тон и учените се надяват, че ще могат да употребяват това изобретение, с цел да разпознават и спасят застрашени от изсъхване дървета.

Това, че дърветата издават звуци отвън естествения шепот на листата, е прочут факт. Досега обаче учените не знаеха, че съществуват характерни акустични явления, които издават ситуацията на дървото и - в тази ситуация - неговите потребности. Откритието е на учени от Университета на Гренобъл, които към този момент могат с огромна акуратност да открият звука, издаван от застрашеното от жадност дърво.

Методът, по който са съумели да създадат това е обвързван с метода, по който дървото придвижва водата от почвата в себе си. С изсъхването на почвата дърветата се нуждаят от все по-голяма мощ, с цел да изсмукват останалата вода и в случай че налягането е по-високо от силата на междумолекулните сили, струйката вода се раздира и се появяват мехурчета въздух. Този развой се назовава кавитация и съществуването на прекомерно доста въздушни мехурчета може да значи гибелта на дървото. След наблюдаване било открито, че колкото по-силен е процесът на кавитация, толкоз по-силни са издаваните от дървото звуци.

Следващата задача на екипа е да създаде портативен апарат, с който да бъдат улавяни акустичните сигнали на място, с цел да се вземат ограничения за умиращите от суша дървета преди да е станало прекомерно късно.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР